09 nov 2018 - Stiri

Guvernul a adoptat OUG pentru introducerea salariului minim diferentiat/ Prima reactie din partea reprezentantilor unor companii straine in Romania

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede modificarea Codului Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menţionate sumele.

"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.

Ordonanta de urgenta nu a figurat pe ordinea de zi publicata de Guvern, intrand pe ordinea de zi suplimentara.

"OUG modifica Codul Muncii si introduce definitia de salariu minim diferentiat. Ordonanta de urgenta nu contine sume. Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, in baza acestei ordonante de urgenta se va da o Hotarare de Guvern in care sa fie mentionate sumele", au precizat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Muncii.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a sustinut joi, la Parlament, ca Executivul ar putea sa discute, in sedinta de vineri, ordonantele privind instituirea unui salariul minim diferentiat si infiintarea fondurilor suverane, daca actele normative vor primi toate avizele necesare.

,,Daca sunt toate avizele intrunite, inseamna ca in sedinta de Guvern de maine putem sa avem si acest prim act normativ aprobat, vizavi de salariul minim pe economie", a declarat, joi, la Parlament, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul unei intrevederi cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Ministerul Muncii a trimis, la sfarsitul saptamanii trecute, spre avizare interministeriala, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede introducerea unui salariu minim diferentiat in functie de vechime si de studii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.

Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dancila a anuntat ca este posibil ca salariul minim sa fie majorat de la 1 decembrie.

,,Am discutat cu sindicatele. Vom vedea daca e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie", a precizat seful Executivului.

Dancila a adaugat ca este de acord cu salariu diferentiat, in functie de studii si ca masura nu este discriminatorie, aceasta aplicandu-se si in alte state membre.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a publicat pe 20 octombrie propuneri de crestere a salariului minim, astfel:

1. Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2080 lei/luna, incepand cu 1 noiembrie 2018.

2. Introducerea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2350 lei/luna pentru angajatii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR).

3. Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2350 lei/luna pentru angajatii cu 15 ani vechime, incepand cu 1 noiembrie 2018.

Prima reactie: Firmele franceze din Romania cred ca majorarea salariului minim va afecta companiile si economia

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) apreciaza ca modificarile salariului minim in forma anuntata de Guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor.

Aceste modificari, anuntate intr-un orizont de timp foarte scurt, impacteaza predictibilitatea si stabilitatea fiscala, arata un comunicat al CCIFER.

De asemenea, majorarea salariului minim afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales mici si mijlocii de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior. ,,Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii", spune asociatia.

De altfel, in termeni de productivitate, Romania este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana. Rata de productivitate ajustata in functie de salariu in Romania a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai datorita cresterilor salariale disproportionate. Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca.

O alta problema este data de stabilirea salariului minim in functie de vechimea in munca, care va crea o birocratie excesiva si va reprezenta un alt argument in defavoarea performantei.

CCIFER considera ca stimulentele financiare acordate salariatilor pentru vechimea in munca trebuie sa ramana reglementate prin sporul de vechime si acordate in baza negocierii dintre partenerii sociali, in functie de realitatile economice si de piata din fiecare industrie si unitate comerciala.

,,Estimam ca o asemenea masura va afecta in mod nerezonabil si nejustificat posibilitatea de a gasi un loc de munca corespunator pregatirii si competentelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare baza de forta de munca din Romania.

Ne aratam de asemenea ingrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotararea de Guvern nefacand referire la sursa fondurilor din care urmeaza a fi suportata aceasta crestere, in conditiile in care forta de munca angajata in administratia publica reprezinta in medie 26% din numarul total de angajati din economia nationala si se afla in prezent in primele 3 pozitii in topul celor mai ridicate salarii.

Avand in vedere implicatiile implementarii unei astfel de masuri asupra intreprinderilor mici si mijlocii, consideram ca testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic si social asupra acestor categorii de intreprinderi.

Mai mult decat atat, recomandarile specifice de tara privind politicile economice, de ocupare a fortei de munca si bugetare, emise de catre Consiliul European in ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective si nu politice", spune CCIFER.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) este o asociatie de business care reprezinta interesele comunitatii de business franco-romane care reuneste peste 3.000 de companii, insumand 17 mld. de euro cifra de afaceri si 120 000 de locuri de munca.

Sursa : www.mediafax.ro