12 sep 2019 - Stiri

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru prelungirea inscrierii la vot in Diaspora

Executivul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă care vizează extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nelu Barbu.

,,In sedinta de guvern de astazi, la propunerea AEP a fost adoptat un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, modificarea legii 208/2015 privind alegerea senatului si Cdep, precum si pentru organizarea si functionarea AEP precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru presedintele Romaniei din anul 2019", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

El a precizat si care sunt modificarile adoptate prin OUG:

,,Printre aspectele propuse spre reglementare prin acest proiect de ordonanta de urgenta se numara stabilirea datei de 15 septembrie 2019, termen limita pentru inregistrarea cetatenilor romani cu drept de vot din strainatate ca alegator prin corespondenta, respectiv ca aelgatori intr-o sectie de votare organizata in strainatate Sunt regelemntari privind modul inc are sunt desemnati presedintii birourilor electorale de al sectiiel de votare din strainatate si loctiitorii acestora. Termenele la care se faca aceste numiri, de exemplu cu 45 de zile inaintea primei zi de vot in strainatate. Sun cateva obligatii pentru presedintele biroului electoral al sectiei de votare din strainatate, loctiitorul si membrii biroului. De asemenea sunt transmise informatii cu privire la modul in care vor fi remunerate aceste persoane", a adaugat Nelu Barbu.

Conform unei hotarari de Guvern, romanii din strainatate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidentiale intre 8 si 10 noiembrie, iar la al doilea tur intre 22 si 24 noiembrie.

Sursa : www.mediafax.ro