25 mai 2023 - Stiri

Greva din Educatie continua toata saptamana. Sindicalistii au respins oferta Guvernului, dar se mai negociaza

Greva din Educaţie va continua joi, zi în care este aşteptat răspunsul sindicaliştilor la oferta făcută de Guvern: acordarea unor carduri cu o valoare de 2.500 de lei, sumă alocată în două tranşe.

UPDATE 15:30Noua ruda de negocieri Guvern - sindicate din Educatie, joi, la ora 16:00

,,Guvernul Romaniei a invitat reprezentantii sindicatelor din educatie la o noua runda de dialog. Intalnirea, la care participa echipa de negociere formata din secretarul general al Guvernului, ministrii Educatiei, Finantelor, Muncii si Investitiilor si Proiectelor Europene, este programata pentru ora 16:00, la Palatul Victoria", transmite Executivul.

UPDATE 12:30

Sindicalistii din Educatie au anuntat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, ca oferta facuta de Executiv va ajunge in cursul noptii la toti sindicalistii din tara, care vor spune daca o accepta sau nu.

,,Noi deja am primit semnale de la colegi din tara, informatia circula, mesajele sunt clare: greva generala continua, dar oficial, pentru ca trebuie absolut toti membrii sa fie consultati, maine pana la ora 12.00 vom comunica Guvernului care e pozitia noastra", spunea, miercuri seara, Simion Hancescu, liderul FSLI.

Guvernul a oferit, in cadrul discutiilor cu sindicalistii din Educatie, aflati in greva, carduri in valoare de 2.500 de lei, suma acordata in doua transe.

,,Fata de discutiile anterioare, oferta suplimentara a Guvernului pentru recunoasterea calitatii si redefinirea demnitatii carierei de profesor va fi aceea a acordarii unei sume in luna iunie si a unei sume in luna octombrie, legate de cele doua evenimente importante pentru lumea Educatiei, care va consta intr-un card pentru cariera profesionala acordat personalului didictic. Suma propusa este de 1.000 de lei pentru luna iunie si 1.500 de lei pentru octombrie", a spus Marian Neacsu, secretar general al Guvernului.

Acesta a precizat ca vor fi acordate sume de 500 de lei, atat in iunie, cat si in octombrie, si personalului nedidactic.

,,In cea mai mare masura sumele prevazute in aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactica. (...) In momentul acesta o cota forfetara de 30% poate sa fie acordata, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocata de la bugetul de stat poate sa fie folosita pentru orice destinatie", a mai spus secretarul general al Guvernului.

Potrivit acestuia, sindicalistii vor oferi un raspuns Guvernului cu privire la aceasta oferta in cursul zilei de joi.

Sursa : www.mediafax.ro