04 feb 2023 - Stiri

Greii lumii se aduna in Germania. La Conferinta de Securitate de la Munchen vor participa 40 de sefi de stat si de guvern

Aproximativ 40 de şefi de stat şi de guvern, 90 de miniştri şi mai mulţi şefi de organizaţii internaţionale şi-au confirmat participarea la Conferinţa de securitate de la München, care va avea loc în perioada 17-19 februarie la Hotel Bayerischer Hof.

Printre liderii care vor fi prezenti, dupa cum au anuntat organizatorii, se vor numara presedintele francez Emmanuel Macron, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Participarea cancelarului german Olaf Scholz si a vicepresedintelui SUA Kamala Harris nu este sigura, dar ambii au fost prezenti la Munchen anul trecut.

La eveniment vor lua parte si ministrul de externe al Kievului, Dmitro Kuleba, si ministrul apararii, Oleksii Reznikov, primul organizat de la invazia rusa a Ucrainei.

Opozitia din Rusia si din Iran va fi reprezentata

Nicio invitatie nu a fost inaintata guvernului rus, in timp ce vor fi mai multe figuri din Opozitie, precum fostul oligarh Mihail Hodorkovski, campionul de sah Garry Kasparov, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov si sotia disidentului Alexei Navalnii, Iulia Navalnaia.

,,Nu exista niciun semn ca guvernul rus renunta. Suntem prea stanjeniti sa oferim acestor criminali de razboi de la Kremlin o scena pentru propaganda lor, la Conferinta de securitate de la Munchen", a comentat organizatorul evenimentului, Christoph Heusgen, explicand ca nu va fi loc nici pentru oficialii guvernamentali iranieni.

,,Nici nu vrem sa oferim un forum unui regim care incalca drepturile fundamentale ale omului intr-un mod atat de radical. Dar bineinteles ca vrem sa acordam spatiu aici membrilor opozitiei iraniene", a precizat el.

Sursa : www.mediafax.ro