13 mar 2018 - Stiri

Grefierii au protestat la Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Hunedoara şi Timişoara

Autor: Dragos Suciu Autor: Laura Buciu Autor: Loredana Ficiu Autor: Adriana Mit

Grefieri din mai multe oraşe au protestat, marţi, nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă. Grefierii îmbrăcaţi în robe au ieşit în faţa instanţelor şi au protestat paşnic, fără să afecteze activitatea de judecată.

Grefieri de la instanţele din judeţul Braşov, cu excepţia celor de la Curtea de Apel, şi-au întrerupt, marţi, activitatea, timp de 15 minute, solicitând, printre altele, o salarizare adecvată şi unitară, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi plata orelor suplimentare.

”La nivelul Tribunalului Braşov, Tribunalului pentru minori şi familie Braşov, Judecătoriei Braşov, Judecătoriei Făgăraş, Judecătoriei Rupea şi Judecătoriei Zărneşti, mai puţin Curtea de Apel Braşov, au protestat aproximativ 230 de angajaţi: personal auxiliar de specialitate si conex”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cristina Ciolacu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov.

Sindicaliştii susţin că la protest au participat şi grefieri care nu sunt membri de sindicat.

Grefierii solicită o salarizare unitară, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare, suplimentarea schemelor de personal, adoptarea unui nou statut pentru profesie şi modificarea condiţiilor privind acordarea pensiei de serviciu.

Grefierii de la Curtea de Apel Alba Iulia au protestat spontan, marţi, timp de 20 de minute, în faţa instanţei, îmbrăcaţi în robe, fiind nemulţumiţi de salarii, dar şi de condiţiile de muncă. Activitatea de judecată nu a fost afectată.

Liderul sindical Adrian Dondoş, grefier la Curtea de Apel Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în faţa instanţei au ieşit circa 50 de grefieri, îmbrăcaţi în robe, toţi nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă.

”A fost un protest spontan, iar nemulţumirile noastre vizează modul de calcul al salariilor, inechităţile salariale, nerespectarea recomandărilor privind uniformizarea modului de calcul la nivel naţional, modul diferit de interpretare a legii salarizării, la ora actuală neexistând un model de calcul unitar. Precizez că nu toate curţile de apel au acelaşi mod de calcul al salariilor. De asemenea, protestul a vizat şi lipsa de implicare a autorităţilor abilitate în activitatea noastră, neplata orelor suplimentare, lipsa resurselor umane şi materiale, pentru o funcţionare corespunzătoare, dar şi lipsa unui statut”, a spus Adrian Dondoş, potrivit căruia un protest similar a avut loc şi în Hunedoara.

Dondoş a spus că este vorba despre sute de grefieri nemulţumiţi.

”Sperăm că revendicările să fie luate în considerare, să fie un semnal de alarmă, să se înceapă demersurile pentru rezolvarea problemelor existente. Activitatea de judecată nu a fost afectată şi nu ne dorim să se întâmple acest lucru”, a mai spus Adrian Dondoş.

La Sibiu, aproximativ 50 de grefieri de la Judecătorie, Tribunal şi parchetele celor două instanţe au protestat în faţa instituţiilor faţă de inechităţile salariale, dar nu au afectat activitatea de judecată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, grefierii au ieşit în fata instanţei timp de 15 minute.

”Grefierii au ieşit în faţa instanţei şi au protestat paşnic timp de 15 minute, fără ca activitatea de judecată sau activitatea compartimentelor de relaţii cu publicul să fie afectate”, a spus Prundaru.

Grefierii au protestat deoarece sunt nemulţumiţi de modul de aplicare a dispoziţiilor legale în materia salarizării acestor categorii de personal.

Şi la Timişoara zeci de grefieri care lucrează în cadrul Judecătoriei, al Curţii de Apel şi al Tribunalului Timiş au întrerupt, marţi, programul de lucru şi au ieşit în faţa Palatul Dicasterial, în care-şi desfăşoară activitatea aceste instituţii.

Protestul spontan s-a desfăşurat timp de 15 minute, grefierii fiind nemulţumiţi că nu au fost consultaţi cu privire la elaborarea unui nou statut.

Asociaţia grefierilor din România a anunţat că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat privind elaborarea unui nou statut, aşa cum afirma luni ministrul Justiţiei. Grefierii susţin că s-a creat discriminare privind modul de salarizare şi ameninţă cu proteste.

Reacţia grefierilor a venit după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de vechime în muncă. Ministrul Justiţiei a precizat că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului Justiţiei, printr-o secţie specială care va fi înfiinţată sau în una deja existentă.

Citiți continuarea pe : www.news.mediafax.biz