20 ian 2020 - Stiri

Gheorghe Piperea despre procesele de la CJUE privind SIIJ: Apărătorii Secţiei vorbesc 17 minute, ceilalţi două ore

Autor: Eduard Popescu

Procesele de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind existenţa Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se desfăşoară luni şi marţi, iar avocatul ales de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să susţină SIIJ va avea la dispoziţie numai 17 minute pentru a-şi susţine pledoaria, în timp ce taberei adverse i s-au alocat două ore, anunţă avocatul Gheorghe Piperea (foto).

Aşa cum Monitorul Justiţiei a anunţat deja aici, primele procese intentate de instanţele din România la CJUE vor avea loc luni şi marţi, iar dezbaterile vor fi orientate în jurul existenţei şi posibilei desfiinţări a SIIJ, măsură susţinută printr-un memorandum al ministrului Justiţiei şi aprobată de Guvernul României. 

Printr-o postare pe pagina de Facebook, Gheorghe Piperea a anunţat că avocatului ales de CSM să susţină valabilitatea SIIJ, respectiv Radu Chiriţă, i s-au alocat 17 minute pe tema SIIJ şi absolut niciun minut legat de rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene.  De partea cealaltă, cei ce vor susţine desfiinţarea SIIJ vor avea la dispoziţie două ore pentru a-şi expune pledoariile. 

Tot referitor la judecarea sesizării referitoare la SIIJ, Gheorghe Piperea a spus că CJUE nu are competenţe pe organizarea judiciară, motiv pentru care nu înţelege de ce "se insistă cu şarada asta". "Poate pentru a creşte numărul euroscepticilor?", se întreabă avocatul, care a vorbit şi despre MCV. 

<<Tot luni se judecă şi chestiunea obligativităţii MCV. Reamintesc că CCR a decis anul trecut că MCV este doar o recomandare, şi nicidecum o obligaţie mai presus de Constituţie. Dar ce mai contează asta când ţări “amicale” cu drepturile omului în Romania, ca Suedia, Olanda şi Belgia, şi-au făcut pledoariile în aşa fel încât să se consacre obligativitatea MCV (dar numai în cazul României) şi desfiinţarea SIIJ? Ar fi minunat ca MCV să fie considerat obligatoriu, la halul în care a fost emis ultimul raport, cel secretizat securistic de doi foşti miniştri ai fostului guvern. Serviciile secrete ar fi din nou ridicate la rangul de făcători ai justiţiei, protocoalele secrete ar redeveni, retroactiv, valabile, iar magistraţii ar putea redeveni “independenţi”, sub mirifica presiune cooperativă a DNA şi SRI>>, a scris avocatul. 

Luni şi marţi, părţile implicate în susţinerea proceselor intentate de instanţele româneşti la CJUE îşi vor susţine pledoariile şi vor răspunde întrebărilor, urmând ca, la o dată ulterioară, avocatul general al Curţii să publice concluziile, pentru ca apoi să apară şi decizia CJUE. 

Printre cei ce vor susţine pledoarii la CJUE se regăsesc noul agent guvernamental Emilia Gane, judecătorul Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul militar Bogdan Pîrlog, dar şi Răzvan Horaţiu Radu, candidat cu şanse reale la ocuparea funcţiei de procuror general al României, în prezent adjunct al procurorului general. CSM va fi reprezentată de avocatul clujean Radu Chiriţă, cel care amintea în 2017 despre existenţa unui „stat poliţienesc” - detalii suplimentare, aici