11 sep 2019 - Stiri

Gabriela Firea declara razboi ambroziei. Edilul solicita Guvernului sa tripleze amenzile pentru cei care nu elimina planta care provoaca alergii

Primarul general Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că va trimite o solicitare către Guvernul României pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte amenzile ce se aplică celor ce nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate, astfel încât sancţiunile să fie triplate.

,,Trebuie sa recunostem ca legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o actiune foarte concreta si in continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive si foarte grave provocate de aceasta buruiana care creste spontan, denumita ambrozia.

Concluzia este ca trebuie sa aducem imbunatatiri acestui cadru legislativ si impreuna sa dovedim ca aceasta activitate este mai eficienta, avem, asadar, doar declarati 500.000 de romani alergici la ambrozie, dar numarul poate fi mult mai mare pentru ca multe persoane poate se trateaza acasa sau nu si-au descoperit aceasta alergie", a declarat Gabriela Firea, miercuri, in cadrul unui comnadament organizat la Primaria Capitalei pentru eradicarea ambroziei.

Edilul Capitalei mai precizeaza ca va trimite Guvernului o solicitare pentru schimbarea legii, in sesnul in care agentii sa aplice cuantumul maxim al amenzilor.

,,Acum putem direct, cu acest comanadament, sa propunem masura ca la inceputul sezonului cald, in momentul in care agentii constatatori, agentii agricoli si reprezentantii primariilor de sector, in momentul identificarii acestor terenuri pe care creste ambrozia, dupa somatie si notificare, sa aplice direct cuantumul maxim prevazut de lege al amenzilor, pentru aceste tipuri de contraventie", sustine Firea.

Potrivit edilului, amenda minima este de 750 de lei pentru persoane fizice si de 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

,,Pentru persoanele fizice, in aceste moment este un minim de 750 de lei si un maxim de 5.000 de lei. Asa cum spuneam, somatie, notificare, si direct amenda maxima de 5.000 de lei. In cazul persoanelor juridice avem un minim de 5.000 de lei si maxim de 20.000 de lei. La fel, somatie, notificare si direct cuantumul maxim al amenzii (...) Propunearea mea este sa transmitem rugamintea Guvernului de a modofica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel incat sa putem sa triplam minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoane fizize minimum sa fie 2.250 de lei, iar in cazul persoanelor fizie minimum sa fie de 15.000 de lei, deci o triplare a amenzii minime", a mai declarat Firea.

Pe de alta parte, edilul Capitalei a mai precizat ca in acest sezon s-au aplicat doar 43 de avertismente si noua amenzi si s-au identificat 347 de terenuri cu ambrozie.

Sursa : www.mediafax.ro