15 apr 2019 - Stiri

Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar, achitat definitiv in dosarul "Motorina", dupa ce in prima instanta primise 5 ani de inchisoare

Fostul preşedinte ANAF Sorin Blejnar a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Motorina" după ce în primă instanţă el fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

In acest dosar, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) era acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat. In prima instanta, Sorin Blejnar fusese condamnat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 5 ani de inchisoare.

In acelasi dosar, afaceristul Radu Nemes a fost condamnat definitiv la 7 ani si 6 luni de inchisoare, iar sotia sa, Diana Nemes, a fost achitata. In prima instanta, Radu Nemes primise o pedeapsa de 9 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat (in forma constituirii), iar sotia sa fusese condamnata la 5 ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala.

Viorel Comanita, director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) la data faptelor, si care a primit in prima instanta o pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala, a fost achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Masura achitarii a fost luata si pentru Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul MAI - Directia Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) la data faptelor, el primind in prima instanta 5 ani de inchisoare.

In aceeasi cauza, omul de afaceri Andrei Florin Juganaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL Bucuresti si al SC Rad Trans Concept SRL Bucuresti, a fost condamnat definitiv de instanta suprema la 5 ani si 6 luni, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat. Tot la 5 ani si 6 luni a fost condamnat si Dumitru Emilian Preda, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat.

Instanta a dispus si confiscarea sumei de peste 13.200.000 dolari de la Radu Nemes.

Decizia magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2011 - 2012, Radu si Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan si Pavel Dumitru Ghise au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, in diferite modalitati, de Sorin Blejnar, fost sef ANAF, de fostul sau sef de cabinet Codrut Alexandru Marta, de Viorel Comanita si de Florin Secareanu, care reprezentau "palierul de protectie", precum si de Mariana Vrinceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, "care se aflau in subordinea celorlalti membri si executau dispozitiile acestora, cunoscand scopul urmarit", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca Radu si Diana Nemes, George Guliu si SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Sursa : www.mediafax.ro