12 ian 2019 - Stiri

Fost purtator de cuvant al Guvernului, in cursa pentru Parlamentul European

Fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloş, Liviu Iolu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura pentru alegerile europarlamentare. El afirmă că vrea să contribuie la întocmirea unui plan eficient pentru combaterea dezinformării şi la limitarea efectelor ştirilor false şi dezinformării.

"Sunt membru PLUS de cateva zile si mi-am depus candidatura in campania interna pentru desemnarea candidatilor partidului la alegerile europene. De azi insa incepe votul intern asa ca le urez succes tuturor celor 151 de colegi candidati validati care au avut curaj sa intre in aceasta competitie si sunt sigur ca PLUS va avea cea mai consistenta si competenta lista pentru Parlamentul European. (...) In urma cu trei ani mi s-a oferit sansa de a face parte din echipa de comunicare a premierului Dacian Ciolos, in Guvernul Romaniei. Pasul l-am cantarit bine la vremea respectiva pentru ca treceam, cum se spune, pe partea cealalta a baricadei. Credeam atunci ca activitatea mea in presa, investigatiile si reportajele mele servesc deja foarte bine interesului public iar eu imi fac datoria fata de meseria mea si fata de cititori cu varf si indesat. Am ales atunci sa risc si sa nu refuz o experienta care s-a dovedit fabuloasa din multe puncte de vedere chiar daca a durat cateva luni", a scris pe Facebook Liviu Iolu.

El mai afirma ca, acceptand provocarea de a fi purtator de cuvant al Guvernului, stia ca va fi greu, dar nu isi imagina "cat de complicat este sa combati manipularea, dezinformarea si stirile false si ce dimensiune monstruoasa au capatat in ultimii ani".

"Presa serioasa, pentru care am lucrat timp de 15 ani, era in suferinta accentuata si pierdea zi de zi mici batalii cu stirile false sau publicatiile online fantoma. Stirile false se distribuie de 6 ori mai repede decat informatia reala, este un razboi inegal. De altfel, dezinformarea cu intentie dar si din neglijenta este unul dintre cele mai mari pericole pentru Romania si Uniunea Europeana. Efectele pot fi devastatoare pentru viitorul UE dar si pentru Romania. Brexit si campania care a dus la iesirea Marii Britanii din UE este doar un exemplu. Nici guvernele si nici expertii Uniunii Europene nu au gasit deocamdata decat solutii partiale si ineficiente la acest fenomen. Exista un plan de actiune al Comisiei Europene adoptat la finalul anului trecut () insa e nevoie de mai mult de atat. De curand am luat cateva decizii despre cum vreau sa ajut cu rezultate la combaterea dezinformarii si la limitarea efectelor stirilor false si dezinformarii", a adaugat Iolu.

El a mai sustinut ca experienta de lucru si pregatirea sa pot ajuta la combaterea acestui fenomen de combatere a dezinformarii si la limitarea efectelor stirilor false si dezinformarii. prin contributii la politici publice in acest domeniu.

"Sunt multe motive pentru care aleg acest drum, unul dintre ele este ca dupa doi ani de zile de la incheierea mandatului guvernului Ciolos inca mai raspund la minciuni circulate si distribuite pe diferite canale media si pe retelele sociale despre deciziile guvernului sau despre Dacian. E o lista lunga asa ca voi reveni pe larg cu lucruri punctuale legate de acest subiect si cu experienta ultimilor ani", a conchis fostul purtator de cuvant al Executivului.

Sursa : www.mediafax.ro