23 ian 2020 - Stiri

Florin Roman: PSD vrea sa amâne votul pentru eliminarea pensiilor speciale

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, vrea vot pe proiectul pensiilor speciale, „nu doar dezbatere”: „PSD trebuie sa decidă dacă este partidul poporului sau rămâne partidul privilegiaţilor”, spune liberalul.

Florin Roman susţine că a depus o solicitare scrisă prin care cere un vot pe proiectul pensiilor speciale, „şi nu doar dezbatere aşa cum a propus PSD, prin ordinea de zi”.

„Este o chichiţă de care PSD se foloseşte pentru a amâna un vot pe proiectul PNL, privind eliminarea pensiilor speciale. Bănuielile sunt confirmate şi de recenta declaraţie a preşedintelui interimar al PSD, care a vorbit explicit de un vot pentru retrimiterea la comisia de muncă a proiectului PNL. Retrimiterea la comisie nu este altceva decât un tertip folosit de PSD, pentru a îngropa pensiile speciale”, arată liderul deputaţilor PNL într-un comunicat.

Potrivit acestuia, „ora adevărului a sosit! Marţi vom afla cum se separă apele: PSD trebuie sa decidă dacă este partidul poporului sau rămâne partidul privilegiaţilor! Nu exista nici două Românii şi nici două categorii de pensionari. Decizia este a celor de la PSD, însă sunt convins că vor veni şi explicaţiile pentru pensionarii de rând, care au contribuit ani de zile. Singurul lucru pe care îl putem discuta este respingerea amendamentelor PSD depuse la comisia de muncă, prin care au fost anulate şi bursele viagere pentru sportivi şi oameni de cultură, ce au făcut cinste României, şi pe care PSD îi consideră ca fiind beneficiari de <pensii speciale>. În cazul în care vor refuza îndepărtarea acestor aberaţii, vom îndrepta noi cei de la PNL acest lucru, prin ordonanţa a guvernului liberal. Mesajul către PSD este simplu: PNL nu face nici un pas înapoi în cazul tăierii pensiilor speciale! Ori cu poporul, ori cu privilegiaţii, tovarăşi socialişti!”.

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale va fi supus votului final al Camerei Deputaţilor pe 28 ianuarie, a anunţat preşedintele forului legislativ, Marcel Ciolacu. Acesta a explicat că va fi scos amendamentul prin care sunt eliminate indemnizaţiile speciale pentru sportivi şi personalităţi.

„La Camera Deputaţilor am hotărât ziua de 28 ianuarie plen pentru votarea proiectului de pe ordinea de zi privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic şi dădea o notă de neseriozitate. Proiectul de lege nu mai trebuie dezbătut. Va veni în plen la vot şi vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii şi personalităţile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 va fi dezbatere, scoţând acel amendament, plus vot final", spunea Ciolacu.

Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc pentru ambele iniţiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât şi a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a depus un amendament prin care indemnizaţiile de merit pentru sportivi şi artişti sunt eliminate.

Însă, în şedinţa plenului din 18 decembrie, Camera Deputaţilor nu a supus votului proiectul de lege al PNL privind eliminarea pensiilor speciale.