14 iun 2018 - Stiri

Farmacistii au pichetat Ministerul Muncii: Legea salarizarii ne discrimineaza, suntem umiliti | FOTO, VIDEO

Câteva zeci de farmacişti din spitalele publice din ţară au pichetat, joi, sediul Ministerului Muncii, solicitând modificarea grilei de salarizare, deoarece ei se consideră „umiliţi şi discriminaţi”, întrucât primesc un salariu mult mai mic faţă de medici, deşi au acelaşi grad profesional.

Protestatarii solicita ca importanta profesiei de farmacist sa fie recunoscuta in echipa medicala. Acestia sustin ca Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice discrimineaza farmacistii, deoarece nu sunt inclusi in noua lege, de aceea au salarii mai mici decat al medicilor, chiar daca au acelasi grad profesional si aceeasi experienta. Protestatarii spun ca ei reprezinta singura categorie de personal medical care nu beneficiaza de cresterea salariului de baza potrivit Legii 153/2017 si sustin ca vor protesta pana cand problema va fi rezolvata.

"Protestam pentru a determina Ministerul Muncii sa reconsidere importanta profesiei de farmacist in echipa medicala. Legea 250/2016 prevedea un raport salarial 1:1, medic:farmacist, insa Legea 153/2017 modifica acest raport salarial intr-unul care discrimineaza farmacistul, il situeaza sub jumatate din salariul de baza al medicului. Consideram ca este discriminatoriu. Farmacistii sunt absolventi ai universitatilor, urmeaza un rezidentiat, un examen pentru obtinerea titlului, exact ca medicii.(...) In momentul acesta punem problema demnitatii profesionale, ne consideram umiliti si exclusi din echipa medicala. (...) La noi in spital, la unii farmacisti, din februarie salariul a scazut cu 400-500 de lei, dupa care a revenit. Scaderea a fost provocata de faptul ca s-a redus sporul pentru orele suplimentare, spor care ulterior s-a rectificat", a spus pentru MEDIAFAX, Floriana Ionica, farmacista la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova.

Farmacistii din spitalele publice mai precizeaza ca salariul lor este mult mai mic decat al medicilor, iar diferenta este de peste 50%.

"Solicitam modificarea grilei de salarizare, pentru ca in actuala grila, farmacistul primar are un salariul brut de 5.500 de lei, iar medicul primar, cu acelasi grad profesional, are 12.000 de lei. Raportul salarial este defavorabil si dezechilibrat", a spus farmacista Cristina Paun.

Farmacistii spun ca vor continua sa protesteze pana cand Legea 153/2017 va fi completata, astfel incat sa beneficieze si ei de cresterea salariului de baza.

"Vom protesta pana cand solicitarile noastre vor fi ascultate si rezolvate. Responsabilii din Ministerul Sanatatii ne-au incurajat si ne-au spus ca solicitarile noastre sunt argumentate corect. Initial, au spus ca a fost o eroare faptul ca farmacistul a fost exclus din Legea 153/2071, insa au trecut atatea luni si nu s-a remediat eroarea. (...) Noi, nefiind reprezentanti de un sindicat, am iesit in strada si am decis ca urmatorul pas sa fie incetarea activitatii farmacistilor, doua ore pe zi, in toate spitalele din tara, pana vom fi ascultati", a mai spus Floriana Ionica.

Farmacistii din cadrul spitalelor publice au scris si un memoriu pe care urmeaza sa-l prezinte ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Acesta include solicitarea de a "remedia erorile prin care profesia de farmacist este nedreptatita".

Sursa : www.mediafax.ro