05 nov 2019 - Stiri

EXCLUSIV. Declinare parţială a noului dosar “Colectiv” de la PTMB, înapoi la Parchetul General

Autor: S. A.

După doar câteva zile de când Secţia de urmărire penală a Parchetului General a trimis dosarul “Colectiv” la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PTMB), în urma apariţiei casetei înregistrate cu filmările de la intervenţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) la incendiul care a avut loc în 30 octombrie 2015, o parte din dosar se întoarce la aceeaşi secţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

PTMB a declinat partea care nu priveşte militarii de la IGSU, ci doar modul în care a fost acordat primul ajutor şi eventuala neglijenţă a cadrelor medicale care au acţionat la faţa locului, întrucât competenţa acestui parchet este doar pe posibile infracţiuni săvârşite doar de militari.

Astfel, cercetările care cuprind civili vor fi desfăşurate în continuare de Secţia de urmărire penală şi criminalistică aflată sub coordonarea procurorului şef Romulus Varga.

În ce priveşte înregistrarea de 20 de minute apărută în spaţiul public, aceasta nu apare în dosarul aflat pe rolul instanţei, care a fost instrumentat de procurori ai acestei secţii.

Surse judiciare afirmă, însă, că la dosarul aflat în instanţă există un proces verbal în care apar ca fiind trimise şi filmări la Parchetul General, dar pe care IGSU nu le-a transmis niciodată până la finalizarea anchetei.

Drept urmare, Parchetul Militar va trebui să elucideze de ce nu au fost predate anchetatorilor aceste filmări, cine le-a făcut, cine le-a ascuns, dacă a fost o neglijenţă sau o infracţiune săvârşită cu intenţia prevăzută de lege.