14 ian 2022 - Stiri

Europarlamentarul Dragos Tudorache: "Bode trebuie chemat de urgenta in Parlament"

Ministrul de Interne Lucian Bode trebuie chemat de urgenţă în Parlament să explice problemele din MAI, spune europarlamentarul Dragoş Tudorache: „s-au adunat foarte multe întrebări la care ministrul de Interne datorează societăţii un răspuns imediat”.

Tudorache se refera, inainte de toate, la incidentul de joi care a lasat in urma un copil ucis, altul grav ranit, doua familii distruse si o comunitate revoltata, de comportamentul oamenilor legii: ,,mi se par de-a dreptul sinistre atitudinea si reactiile politistului vinovat si cele ale colegilor sai dupa accident. Modul in care s-au comportat denota o lacuna serioasa de educatie si pregatire profesionala si o lipsa totala de empatie la adresa vietii concetatenilor lor. La fel de inadecvata a fost si reactia conducerii Ministerului de Interne post factum si as vrea sa vedem care sunt masurile luate si care sunt primele raspunsuri referitoare la aceasta situatie".

In plus, spune europarlamentarul, ,,reactia inadecvata a autoritatilor din cadrul Ministerului de Interne fata de accidentul rutier din Sectorul 1 din Bucuresti nu este prima de acest gen": ,,va reamintesc incidente deosebit de grave care au avut loc in ultimii ani in Caracal, Galati, Arges sau Botosani, unde politistii si personalul calificat al Ministerului de Interne au dovedit ca nu fac fata situatiilor pe care le au de gestionat, au demonstrat o evidenta inadecvare cu fisa postului si au pus in pericol prin comportamentul lor viata cetatenilor care ar fi avut nevoie de ajutorul lor. Mai mult, lipsa lor de pregatire si dezinteresul fata de profesie au dus la pierderi de vieti omenesti niciodata justificate de catre conducerea Ministerului de Interne. Aceasta conducere ar fi trebuit sa prezinte de multa vreme un plan de redresare a problemelor structurale create de efectele Legii Oprea, care a trimis la pensie mii si mii de cadre calificate ale MAI".

Apoi, Tudorache mentioneaza ,,seria neagra a Jandarmeriei, o institutie a Ministerului care, la un moment dat, s-a bucurat de mare incredere in randul populatiei - si pe buna dreptate. De cativa ani, insa, Jandarmeria fie actioneaza abuziv, asa cum a facut-o in 10 august, fie isi abandoneaza pur si simplu misiunea, asa cum o face atunci cand in fata jandarmilor apar bandele de huligani ai AUR. A disparut la asaltul Parlamentui de catre cei de la AUR, cand ambasadorii unor state au fost scosi prin subsolul cladirii, si a facut-o din nou, astazi, cand nu a dorit sa intervina in timpul asaltului huliganilor AUR asupra primariei din Timisoara. Pentru niciunul dintre incidentele respective, incepand cu violentele din 10 august si terminand cu abandonarea propriei misiuni din ultimele luni, Ministerul de Interne nu a oferit niciodata vreo explicatie".

,,Un alt exemplu care imi ridica mari semne de intrebare de ceva vreme este cazul de la Arad, explozia controlata a unei masini in plina zi, in mijlocul orasului. Cum e posibil ca dupa atat timp sa nu existe nicio explicatie oficiala, macar intr-un raport public de progres pe care politia si ministerul sa le prezinte public cetatenilor care ar trebui sa stie ca structurile statului sunt acolo pentru a-i apara pe ei si nu pentru a proteja interese ale unor grupari mafiote? Tot un esec este si ceea ce se intampla la frontiera de nord a tarii, acolo unde traficantii de tigari (si cine mai stie ce altceva) trec pe sub nasul si radarele politiei de frontiera. Nu a explicat inca nimeni din conducerea Ministerului ce vor face pentru a intercepta avioanele de mici dimensiuni care intra ilegal in spatiul nostru aerian. Incepe sa semene cu linistea asternuta dupa cazul tonelor de cocaina din Delta, cele care au trecut nevazute de unul dintre cele mai complexe sisteme de supraveghere a frontierei maritime de care beneficiaza politia de frontiera, pe care statul roman si UE au cheltuit cateva sute de milioane de euro", scrie pe Facebook europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Bode trebuie chemat de urgenta in Parlament sa explice ,,aceasta lista crescanda de probleme la nivelul MAI. Si sa ne convinga, pe noi toti, ce va face pentru a recredibiliza structurile Ministerului".

Sursa : www.mediafax.ro