13 mai 2019 - Stiri

Eroare în decizia de condamnare a fostului primar Sorin Oprescu: A primit 4 ani de închisoare, în loc de 5

Magistratul de la Tribunalul Bucureşti care a pronunţat, luni, decizia de condamnare a lui Sorin Oprescu ar fi făcut o eroare materială. Fostul primar ar fi condamnat, de fapt, la 5 ani şi 4 luni de închisoare, în loc de 4 ani şi 4 luni, reprezentanţii instanţei urmând să revină cu o îndreptare.

„În baza art. 39 alin 1 lit. b Cod Penal inculpatul execută pedeapsa de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, de 1 an si 4 luni. În final, inculpatul execută pedeapsa de 4 ani şi 4 luni inchisoare”, este paragraful din decizia Tribunalului Bucureşti care ar conţine eroarea.
 
În final, Oprescu ar fi trebuit să fie condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare.
 
Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat, pentru MEDIAFAX, că urmează să revină cu o îndreptare în privinţa deciziei de condamnare. Soluţia poate fi atacată.

In 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Sorin Oprescu pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. In aceeasi cauza au fost judecati Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost sef al Directiei Economice din Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, Ion Nita si Romeo Albu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Cornel Popa, fost director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

DNA il acuza pe fostul primar ca, in 2014, a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului pe Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela si Supeala Florin, "persoane obediente fata de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit si el la conducerea Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane si a impus introducerea in grup a inculpatului Stanca Cristian".

"In acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atributiile de Primar al Municipiului Bucuresti, a impus functionarilor competenti din cadrul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane si Directia de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aproband personal crearea unui post de referent in cadrul institutiei si, ulterior, transformarea acestui post intr-unul de inspector de specialitate, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, in folosul aceluiasi inculpat", arata procurorii, in rechizitoriu.

Pe 05 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit de la Bogdan Cornel Popa suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la administratorii unei societati comerciale (denuntatori in cauza), in legatura cu un contract de executii lucrari in cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului. Tot atunci, spun procurorii DNA, fostul primar, dupa ce a primit banii, a trimis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-si achita o obligatie contractuala.

Sursa : www.mediafax.ro