27 mar 2020 - Stiri

ERATĂ: PMTMB a deschis dosar în legătură cu jandarmul de la DGJMB

În ştirea publicată de Monitorul Justiţiei în data de 26 martie, cu titlul „PMTMB a deschis dosar în legătură cu jandarmul de la DGJMB. Citiţi povestea contaminării subofiţerului care s-a autoizolat din 21 martie 2020”, mama jandarmului nu lucrează la Sanador, aşa cum apare în articolul iniţial. 

 

 

 

Redăm, mai jos, ştirea în forma corectă. 

Monitorul Justiţiei a aflat, ca informaţie de ultimă oră, că Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a deschis dosar penal in rem ca urmare a sesizării Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii prevăzută de art. 352 ind.1 din Codul penal, constând în posibila omisiune a unui subofiţer jandarm de a divulga unităţii unde îşi desfăşoară activitatea a unor informaţi esenţiale cu privire la intrarea în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă.

Din informaţiile culese de Monitorul Justiţiei, este posibil ca acest dosar să fie sortit eşecului întrucât toată ancheta epidemiologică şi întreaga poveste legată de contaminarea subofiţerului relevă faptul că acesta ar fi respectat toţi paşii autoizolării de la momentul la care a aflat că mama sa a fost sunată de DSP şi anunţată că va fi testată. Urmează, însă, ca procurorii să stabilească cu exactitate dacă jandarmul a respectat întreaga procedură stabilită de autorităţile competente în această perioadă de stare de urgenţă şi dacă s-a respectat protocolul realizat de Institutul de Sănătate Publică.

Astfel, coform surselor Monitorul Justiţiei, subofiţerul care lucreaza la Misiuni de ordine publică în DGJMB (Direcţia Generală de Jandarmi a municipiului Bucureşti) a avut planificare de tură misiuni pe 18 si 20 martie 2020. In data de 17.03.2020 se văzuse cu mama lui. Mama însoţise un pacient căruia i se făcuse dializă la Spitalul Universitar, este vorba de un pacient decedat ulterior. Mama jandarmului nu a ştiut că acest pacient trasportat la Spitalul Universitar avea coronavirus. Ea a fost sunată de DSP pe 20 martie pentru a fi anunţată că urmează a fi testată, iar a doua zi, în 21 martie, a fost testată.

Jandarmul s-a văzut cu mama sa în data de 17 martie, când nici mama sa nu avea habar că acel pacient pe care îl transportase e bolnav de coronavirus, acesta decedând chiar în acea zi. Subofiţerul a fost de serviciu în 18 martie, apoi acasă în data de 19 martie. El este căsătorit şi are un băieţel micuţ.  Pe data de 20 martie, seara a sunat-o pe mama sa şi a aflat că o sunase DSP-ul ca să o anunţe că vor veni să o testeze. El nu s-a mai dus acasă din acel moment, ci s-a izolat la domiciliul mamei sale. A anunţat imediat DGJMB că nu mai are cum să vină la muncă a doua zi, pe 22 martie. Tot pe 22 martie a fost testat şi el. A ieşit pozitiv.

Soţia jandarmului a fost testată pe 23 martie şi primul test a ieşit negativ. Ea se află, din informaţile noastre, la domiciliu, cu copilul.

Conform unor surse confidenţiale, jandarmul, care a fost luat cu Ambulanţa  şi a fost internat pe data de 24 martie la Institutul Matei Balş, nu prezintă decât scaune diareice, alte simptome neexistând până la această oră. Mama sa e internată şi ea, la Matei Balş şi prezintă febră şi oboseala. Suboţiterul are 36 ani, mama sa are 64 ani. Ei sunt monitorizaţi în permanenţă de cadrele medicale.