28 ian 2020 - Stiri

Eliminarea pensiilor magistraţilor: ÎCCJ va sesiza CCR. Pârghiile legale pentru anularea măsurii

Autor: Eduard Popescu

Proiectul de lege pentru abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, adoptat marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de For decizional, va fi atacat miercuri la Curtea Constituţională (CCR) de instanţa supremă, conform unor surse judiciare. În trecut, Curtea s-a mai pronunţat asupra acestui subiect, principalele argumente fiind prezentate în articol.

Adunarea Generală de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va întruni miercuri pentru a formula o sesizare ce va fi trimisă Curţii Constituţionale a României (CCR), cu privire la abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat surse judiciare. 

Conforum sursei citate, sesizarea va fi înaintată pentru ca judecătorii de la CCR să stabilească dacă decizia Camerei Deputaţilor de marţi este constituţională

Proiectul de lege ce prevede eliminare pensiilor de serviciu pentru judecători, procurori şi grefieri, alături de alte categorii profesionale, a fost adoptat de Parlament marţi şi, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidenţial şi publicarea în Monitorul Oficial. 

Când vine vorba despre legi, sunt mai multe entităţi care pot sesiza CCR, respectiv preşedintele ţării, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul, Înalta Curte, senatorii şi deputaţii. 

În decembrie 2019, conducerea instanţei supreme a transmis că nu va accepta nicio modificare adusă veniturilor încasate de magistraţi şi va efectua orice demers legal pentru a susţine normele în vigoare. 

În trecut, CCR s-a pronunţat pe acest subiect, reţinând că pensiile în cauză „fac parte din ansamblul de garanţii de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenţă şi imparţialitate al autorităţii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui magistrat în parte”. 

Practic, Decizia CCR nr. 873/2010 arată că stabilitatea financiară a personalului din sistemul de justiţie reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.

"Statutul constituţional al magistraţilor impune acordarea pensiei de serviciu, ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală", se arată în decizia Curţii. 

Curtea Constituţională a reţinut, prin Decizia 873/2010, următoarele argumente principale:

● pensia de serviciu pentru magistraţi, introdusă în anul 1997 prin efectul modificării şi completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în magistratură.

● pensia de serviciu pentru magistraţi ""nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii". Astfel, acest statut special stabilit de Parlament prin lege este mult mai sever, mai restrictiv, impunând magistraţilor "obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au".

● eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor este contrară exigenţelor actuale cuprinse în documentele internaţionale referitoare la drepturile magistraţilor, în considerarea importanţei rolului acestora în apărarea statului de drept. 

● referitor la decalajul uriaş dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie plătită de stat - având în vedere că pensia de serviciu a magistraţilor este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării - se poate analiza de către legiuitor necesitatea luării unor măsuri pentru evitarea eventualelor practici de acordare nejustificată a unor drepturi salariale suplimentare în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în scopul măririi substanţiale a bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Cine rămâne, concret, fără pensiile speciale

Proiectul de lege adoptat marţi de deputaţi prevede eliminarea pensiilor şi indemnizaţiilor „speciale” ale: 

- parlamentarilor (senatorilor şi deputaţilor);

magistraţilor (judecătorilor şi procurorilor);

- membrilor Curţii Constituţionale;

- celor care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor (grefierilor);

- celor care fac parte din personalul de specialitate criminalistică, celor care fac parte din personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică şi tehnicienilor criminalişti din cadrul parchetelor;

- funcţionarilor publici cu statut special;

- funcţionarilor publici parlamentari;

- membrilor corpului diplomatic şi consular;

- personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;

- celor care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi sau de auditor public extern, în cadrul Curţii de Conturi;

- preşedinţilor ţării;

- aleşilor locali.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare, însă va intra în vigoare doar dacă nu este atacat la CCR şi, în acest caz, doar dacă va primi aviz din partea judecătorilor constituţionali. Drept de sesizare a CCR are şi ÎCCJ, care s-a împotrivit eliminării pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

Marţi, în plen Camerei Deputaţilor, USR a susţinut că nu pot fi eliminate pensiile magistraţilor, pentru că există o decizie a CCR în acest sens, analizată mai sus, şi a propus un amendament pentru plafonarea pensiilor. Amendamentul a fost respins însă, nemaifiind supus votului.