23 ian 2020 - Stiri

Eliminarea pensiilor de serviciu. Intenţia abrogării acestora de către parlamentari, bazată mai ales pe "opinia populară"

Autor: Eduard Popescu

Propunerea legislativă ce prevede eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor urmează să ajungă pe masa deputaţilor, pentru votul final, generând reacţii masive în aceste zile. Analizând documentul aflat în Parlament, aflăm că măsura abrogării acestui beneficiu are la bază, în primul rând, "opinia populară" nefavorabilă.

Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale, printre care magistraţi şi grefieri, va figura marţi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în calitate de For decizional, potrivit ultimelor declaraţii ale liderilor politici. 

Conform expunerii de motive anexate proiectului de act normativ, există două cauze principale pentru care se doreşte abrogarea pensiilor „speciale” ale magistraţilor, iar prima dintre acestea face referire la opinia publică, aceasta fiind nefavorabilă pensiilor de serviciu.

"Anomaliile generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ instituţia românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei există un sentiment de dezaprobare, nemulţumire şi frustrare faţă de acest sistem de pensii de serviciu", explică iniţiatorii proiectului de lege, care fac trimitere la o cercetare făcută la final de 2018, potrivit căreia peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale.

"Cu un asemenea grad ridicat de nefavorabilitate în rândul populaţiei adulte a ţării, legiuitorul este obligat să intervină pentru stoparea aestui fenomen care generează nemulţumire, atât în rândul populaţiei active, cât mai ales în rândul majorităţii pensionarilor, ce nu beneficiază de astfel de pensii de serviciu", mai scrie în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege în Parlament. 

Totodată, se face trimitere şi la "diferenţele colosale" între pensia medie (aproximativ 1.100 de lei) şi pensiile "celor speciali", peste 17.000 de lei, în medie, pentru judecători şi procurori. 

Pe de altă parte, a fost menţionat impactul bugetar puternic pe care astfel de pensii îl au, respectiv peste un miliard de euro pe care statul român îl cheltuie, anual, pentru plata pensiilor de serviciu. Reamintim că pensiile magistraţilor sunt conţinute de o lege specială, derogatorie de la legea pensiilor de stat.

Problema pensiilor de serviciu ale magistraţilor este una foarte intens dezbătută în spaţiul public. Practic, se vrea eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor şi alinierea acestui sistem de pensii la cel comun, bazat pe principiul contributivităţii. O astfel de propunere de modificare a generat reacţii puternice din partea reprezentanţilor sistemului de justiţie. 

Astfel, în ultimele săptămâni, judecătorii, procurorii şi personalul auxiliar din justiţie au demarat ample acţiuni de protest din cauza posibilităţii eliminării pensiilor de serviciu, proteste amplificate în aceste zile, când numeroase intanţe au decis să îşi suspende activitatea. 

Spre exemplu, grefierii au emis un comunicat în care se întreabă dacă 1.800 de pensionari, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale, "căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază, raportat la cele peste 100.000 de pensii ce urmează a fi păstrate" - detalii, aici.