23 ian 2020 - Stiri

Eliminarea pensiilor de serviciu. Întâlnire între conducerea CSM şi premierul Orban

Autor: Eduard Popescu

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ (foto) şi Tatiana Toader, s-au întâlnit, joi, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre cel mai fierbinte subiect al acestei perioade, şi anume pensiile de serviciu acordate magistraţilor.

"Faţă de interesul public manifestat, sunt abilitată sa vă confirm că în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.) a avut loc o întâlnire între preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM şi Premierul României. În cadrul discuţiilor au fost susţinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraţilor, cu referire la deciziile Curţii Constituţionale în materie şi reglementările internaţionale", a transmis CSM prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, judecătoarea Daniela-Ioana Stăncioi. 

În decembrie 2019, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu, şi-a manifestat, printr-un comunicat, „îngrijorarea” cu privire la opţiunea de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Au fost aduse mai multe argumente împotriva necesităţii abrogării unor astfel de pensii:

În primul rând, preşedintele ICCJ a menţionat că există o confuzie cu privire la natura pensiilor magistraţilor care se doresc a fi abrogate. Ele au, de fapt, natura juridică a unor drepturi salariale, „calculându-se şi plătindu-se integral contribuţia de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susţinerea că pensiile magistraţilor nu sunt bazate, fie şi în parte, pe principiul contributivităţii, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă”.

Apoi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra acestui subiect, reţinând că pensiile în cauză „fac parte din ansamblul de garanţii de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenţă şi imparţialitate al autorităţii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui magistrat în parte”, este menţionat în comunicatul de presă.

Nu în ultimul rând, e vorba şi de un efect al unor astfel de măsuri de abrogare asupra independenţei justiţiei şi asupra echilibrului sistemului judiciar, aşa cum tot mai multe instanţe din ţară au subliniat în ultima perioadă. 

Marţi, Parlamentul va analiza posibilitatea abrogării pensiilor de serviciu în cazul magistraţilor şi grefierilor. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor numite de mulţi drept unele speciale.