27 iul 2021 - Stiri

Dosarul Rosia Montana intra pe ordinea de zi la UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marţi candidatura sitului Roşia Montană, pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO. Pe lângă dosarul României, instituţia va analiza alte 3 candidaturi: Uruguay, Brazilia şi Peru.

Presedintele Comitetului a decis sa amane pentru astazi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fusesera inca evaluate: gradina tropicala Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) si peisajul minier de la Rosia Montana (Romania), relateaza EFE.

Luni au fost aprobate candidaturi din Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Georgia, Turcia, Tarile de Jos.

Propunerile din Brazilia, Uruguay si Peru, care vor trebui sa astepte pana marti, sunt in asteptare din 2020, cand UNESCO a fost nevoita sa anuleze evenimentul sau anual din cauza conditiilor de sanatate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Acest lucru a insemnat ca cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsa, in care sunt evaluate nu doar propunerile din anul in curs, ci si cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.

Sesiunile au loc pana la 31 iulie in orasul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, avand in vedere ca pandemia este inca activa, ele se desfasoara in mare parte virtual.

Subiectul Rosia Montana la UNESCO a declansat discutii aprinse in Romania. Introducerea sitului pe o lista protejata ar trebui sa asigure zonei un alt viitor, in privinta exploatarii.

Sursa : www.mediafax.ro