07 nov 2018 - Stiri

Dosarul mortii politistului Bogdan Gigina | Gabriel Oprea, dupa proces: Un accident a fost speculat politic

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare, miercuri, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care este implicat fostul vicepremier Gabriel Oprea. Instanţa a luat în discuţie, în şedinţă secretă, două excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocaţi, urmând să anunţe decizia.

Daniel Ionascu, avocatul familiei Gigina, a declarat ca prima exceptie de neconstitutionalitate a vizat competenta Tribunalului Bucuresti in conditiile in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis acest dosar spre competenta solutionare Judecatoriei Sectorului 1, apoi un magistrat a decis sa trimita cauza la Tribunalul Bucuresti.

,,A fost o discutie ampla pe competenta materiala, mai exact dupa calitatea persoanei, in raport cu Tribunalul Bucuresti. Prin aceasta inteleg ca este un articol in Codul de procedura penala, mai exact numarul 40, care spune asa: atunci cand in timp ce era ministru, vicepremier (...) in mod evident competenta o are Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si atunci sigur ca au fost discutii ample pe aceasta problema, daca aceasta cauza trebuie sa ajunga din nou la Inalta Curte sau nu. (...) Se va stabili printr-o pronuntare, urmand ca Tribunalul Bucuresti sa aprecieze exceptia noastra fie sub aspectul admiterii, fie sub aspectul respingerii. Cererile privind exceptiile s-au discutat, nu cele privind probatiunea. Au mai fost discutii privind legala sesizare, respectiv cu legala intocmire a rechizitoriului", a declarat avocatul familiei Gigina.

O alta cerere de sesizare a Curtii Constitutionale s-a referit la repartizarea cauzelor pe rolul parchetului, in faza de urmarire penala. ,,Una dintre problemele dezbatute in instanta care suscita interes pentru opinia publica este aceea ca s-a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in raport cu faptul ca la DNA nu sunt repartizate aleatoriu asa cum se face in instanta. In instanta, cand depui o cerere se repartizeaza aleatoriu, unui complet pe care nu-l stie nimeni. Criteriul diferentierii intre parchet si instanta este acela ca structura ierarhica a parchetului impune o anumita organizare ceea ce din punctul de vedere al organizarii instantlor judecatoresti impune alta organizare. Aceasta exceptie de neconstitutionalitate a fost invocata si ea la acest termen", a mai spus Daniel Ionascu.

Gabriel Oprea a declarat la iesirea din Tribunalul Bucuresti ca dosarul este unul politic. ,,Este un dosar in care un accident a fost speculat politic, in sensul ca la momentul respectiv trebuia sa plecam de la guvernare. Instanta suprema a decis ca a fost un accident la care eu nu am participat, a decis ca nu are nicio legatura cu atributiunile mele de serviciu. Repet: a fost un dosar politic", a delarat Gabriel Oprea la finalul sedintei de judecata.

In data de 2 mai 2018, fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis in judecata in dosarul in care a fost cercetat pentru moartea politistului Bogdan Gigina, sub acuzatia de ucidere din culpa . Alaturi de el a fost trimis si administratorul firmei care executa lucrarile, precum si societatea. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii ca ,,incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca aceste echipaje sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere".

Sursa : www.mediafax.ro