28 mai 2021 - Stiri

Dosarul mitei de 4 milioane de euro pentru vanzarea CET Brasov, trimis in judecata la Bucuresti

Potrivit DNA, o persoana fizica fara calitate speciala a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriul intocmit ca CET Brasov, infiintat in anul 1986 pentru a asigura agentul termic catre toate marile uzine ale Brasovului, cat si pentru brasoveni, se afla in procedura de insolventa din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de catre Consiliul Local Brasov, unicul actionar al acestei societati.

In prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanta, organizeaza vanzarea prin negociere directa pe baza de oferte in conditii de supraofertare, conform Legii nr. 85/2006, pentru vanzarea in bloc sau pe loturi, la pretul total de 16.843.950 euro.

,,In acest context, in perioada februarie 2021 - martie 2021, lasand sa se creada ca are influenta asupra functionarilor publici de la cel mai inalt nivel din cadrul ANAF Bucuresti, ANAF Brasov, al Ministerului Mediului, al Consiliului Judetean Brasov si al Primariei Brasov, inculpatul i-ar fi pretins unei persoane (martor in cauza) suma de 4.000.000 euro, pentru sine si pentru altii, sustinand ca are posibilitatea sa reduca pretul de vanzare al CET Brasov de la 17.000.000 euro la 11.000.000 euro", potrivit DNA.

De asemenea, procurorii au date ca inculpatul l-ar fi asigurat pe martor ca ii va determina pe functionarii publici implicati in procedura de vanzare a bunurilor apartinand Statului roman sa scada pretul de vanzare al obiectivului, sa inlature sarcinile de mediu aferente unei suprafete de teren, desi aceste mentiuni nu erau trecute in caietul de sarcini si ca il va ajuta sa obtina autorizatia de demolare intr-un termen scurt.

,,Pentru a crea aparenta unei tranzactii legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea si depunerea sumei de bani intr-un cont escrow, disimulata ulterior in pretul unui contract de consultanta", mai arata procurorii anticoruptie.

Dosarul a fost trimis pentru judecata la Tribunalul Bucuresti.

Sursa : www.mediafax.ro