06 dec 2019 - Stiri

Dosarul „Extrădarea lui Nicolae Popa” e blocat. SIIJ a cerut Parlamentului European să răspundă dacă Laura Codruţa Kovesi are imunitate diplomatică

Autor: S. A.

Conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a transmis, zilele trecute, o solicitare către Parlamentul European, acolo unde Laura Codruţa Kovesi lucrează la punerea în funcţiune a noului Parchet European pe care îl va conduce, practic, începând cu anul 2021.

SIIJ aşteaptă să primească un răspuns prin care Parlamentul European să spună dacă Kovesi, prin poziţia în care a fost aleasă, beneficiază de imunitate diplomatică sau nu. Până la sosirea răspunsului, ancheta privind aducerea în ţară a lui Popa, în 2009, prin operaţiunea-fulger care a avut loc în contextul alegerilor prezidenţiale, este blocată.

Surse judiciare au explicat pentru Monitorul Justiţiei că, în cazul în care Kovesi nu are imunitate diplomatică, atunci ancheta va putea fi finalizată cu rechizitoriu. Dacă Kovesi are imunitate, atunci lucrurile se complică. În acest caz, ancheta în privinţa lui Kovesi se va suspenda, iar restul dosarului, legat de implicarea altor persoane, ar putea fi disjuns către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel mai probabil, la Secţia Parchetelor Militare, întrucât în dosar este vorba şi de persoane cu calitate de militar, cum ar fi persoanele din fosta conducere a Serviciului Român de Informaţii implicate în această operaţiune.

În dosarul extrădării fostului director al FNI, Nicolae Popa, fostul procuror general al PICCJ si procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este acuzată de mărturie mincinoasă, luare de mită şi abuz în serviciu, dosarul fiind deschis la plângerea penală făcută de Sebastian Ghiţă (n.r.- acesta se află în Serbia). Luarea de mită ar fi suma de 68.000 de euro dată de Ghiţă pentru acoperirea întregii operaţiunii de extrădare a lui Popa, iântrucât IGPR nu dispunea de toată suma necesară acoperirii costurilor acestei extrădări. Procurorii susţin că, în perioada 2010 - aprilie 2011, în calitate de procuror general la acea dată, Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

La finele lunii martie 2019, Kovesi a fost pusă sub control judiciar pentru ca, mai târziu, sa scape de aceasta măsură printr-o decizie a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar, au mai fost audiate nume sonore precum Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI, şi Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, fostul secretar de stat Ioan Dascălu şi chestorul Carmen Tuicu, fost director al Direcţiei Financiare din IGPR si actual adjunct al inspectorului general al IGPR.

Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a declarat, la acea vreme, că SRI şi-a facut datoria în această procedură de extrădare, iar Gabriel Oprea, ministru al Aparării la momentul aducerii în ţara a lui Nicolae Popa a susţinut că nu are niciun amestec şi că niciodată “nu s-a tras de şireturi cu Coldea”, deşi i-a fost doctorand.

Anul 2019 a trecut, cu Laura Codruta Kovesi rămasă în ţară cu statutul de inculpat în dosarul care priveşte aducerea din Indonezia a fostului director al FNI. Această situaţie nu a constituit un impediment pentru ca Laura Codruţa  Kovesi să fie aleasă la Bruxelles, ca procuror şef al noului Parchet European.

Urmează ca anul viitor, în funcţie de răspunsul de la Bruxelles privind imunitatea diplomatică a Codruţei Kovesi, soarta acestui dosar, care a făcut mare vâlvă în mass media anului 2019, să fie decisă. Cu condiţia, desigur, ca SIIJ să nu fie desfiinţată până atunci.