11 iul 2019 - Stiri

Dosarul COCAINA din Marea Neagra: Politia ancheteaza modul de interventie al agentilor in cazul capturii de droguri de pe litoral

Conducerea Poliţiei Române anunţă, joi, că a dispus ca Direcţia de Control Intern să facă verificări pentru a stabili modul de intervenţie a poliţiştilor în cazul capturii de droguri din acest an, de pe litoralul românesc. În acest caz, doi cetăţeni sârbi au fost arestaţi preventiv.

Politia Romana precizeaza, joi, printr-un comunicat de presa, ca prin Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, detinea si detine informatii cu privire la o grupare infractionala organizata, specializata in traficul de droguri, care actioneaza pe ruta America de Sud - Nordul Africii - Turcia- Stramtorile Darnadele si Bosfor - Marea Neagra, in tranzit prin statele riverane Marii Negre, cu destinatii precum Serbia si tari din Uniunea Europeana. In activitatea infractionala erau implicati cetateni romani, sarbi si spanioli, arata IGPR.

Drept urmare, in anii 2009 si 2016, Politia Romana, in colaborare cu D.I.I.C.O.T., a facut capturi importante de droguri transportate pe aceasta ruta, respectiv 1 tona de cocaina in 2009 si 2,6 tone de cocaina in 2016.

"Cu privire la captura din acest an, de pe litoralul romanesc, s-au facut cercetari de catre D.I.I.C.O.T. si Politia Romana, care s-au soldat cu dispunerea de catre instanta a masurii arestului preventiv, pe numele a doi cetateni sarbi. In ceea ce priveste modul de actiune anterior sesizarii unitatii de parchet, conducerea Politiei Romane a dispus efectuarea de verificari, prin Directia de Control Intern, pentru stabilirea modului de interventie a politistilor", arata Politia Romana, prin intermediul unui comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT din dosarul privind cocaina de la Constanta arata ca cei doi cetateni sarbi arestati au fost descoperiti dupa ce unul a uitat cheia autoutilitarei incarcate cu 30 de pachete de droguri pe roata, iar martorii au descuiat vehiculul si au alertat autoritatile.

Rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT arata ca doi cetateni sarbi au fost arestati preventiv pentru trafic de droguri de mare risc si constituirea unui grup infractional organizat.

Acestia ,,au incarcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare alba cu pachete de cocaina din autoutilitara Opel in autotrenul inculpatului (...), insa dupa ce au terminat de transferat intreaga cantitate, intre cei doi s-a iscat o neintelegere (cel mai probabil realizand ca in autoutilitara era doar jumatate din cantitatea preconizata, s-au temut ca li se va imputa lipsa celeilalte jumatati, inculpatii nestiind la acel moment ca o parte din droguri fusese pierduta pe plaja satului Sf. Gheorghe) si au transferat din nou toti sacii cu cocaina din remorca autotrenului in autoutilitara", se arata in rechizitoriu.

Potrivit documentului, activitatea celor doi a fost surprinsa de un martor, paznic de serviciu in cadrul unei firme din Sarichioi, care i-a auzit pe cei doi certandu-se, in seara zilei de 21 martie.

Alti doi martori au profitat de faptul ca unul dintre cetatenii sarbii a uitat cheia autoutilitarei Opel pe roata si a deschis masina, constatand ca in interior se aflau aproximativ 30 de saci de rafie, de culoare alba, plini cu pachete, niste cutii de carton si mai multe veste de salvare.

Martorii au dezlegat unul dintre saci si au luat din el un pachet, pe care scria Cartier, dupa care au lasat cheia pe roata. Martorii au taiat pachetul intr-un colt, au constatat ca acesta contine un praf cu miros si gust intepator si au anuntat organele de politie care au preluat pachetul.

Rechizitoriul mai arata ca cei doi sarbi au incercat sa faca o manevra pentru a ingreuna depistarea drogurilor.

Totodata, procurorii DIICOT mai spun ca semiremorca vehiculului cu care s-au transportat drogurile a fost modificata special pentru transportul clandestin de droguri, iar cei doi cetateni sarbi au incarcat cocaina intr-un autotren si au schimbat pachetele dintr-un tir in altul pentru a nu fi depistate.

Pe 23 martie, unul dintre sarbi a fost gasit in Busteni, Prahova, la volanul unui autotractor, insa in urma perchezitiei nu au fost gasite stupefiante.

,,Cu ocazia punerii in aplicare a masurii sechestrului asigurator la data de 21.05.2019 organele de politie judiciara au identificat deasupra semiremorcii, in plafon, un compartiment secret format din sapte canale metalice. (...) Existenta acestui compartiment secret indica faptul ca semiremorca a fost special modificata pentru transportul clandestine de droguri", mai informeaza procurorii in document.

Pe 24 martie, a fost localizat si cel de-al doilea cetatean sarb, in timp ce incerca sa treaca frontiera la Portile de Fier, in Mehedinti, intr-un autoturism, cu 3 cetateni sarbi.

Din rechizitoriu mai reiese ca apararea unuia dintre cei doi cetateni a invocat faptul ca vehiculul condus prin tara de unul dintre cei doi sarbi se afla in Buzau, atasand capture de pe Google Maps, insa, pe 20 martie, procurorii arata ca acestia au transferat in autoutilitara aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaina si vestele de salvare ude cu care coletele fusesera asigurate pentru a pluti in Marea Neagra.

Ancheta politistilor si a procurorilor din luna martie au dus la descoperirea a aproape o tona de cocaina, in interiorul unei barci de pe malul Marii Negre, in Sfantu Gheorghe. Totodata, zeci de pachete cu cocaina au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului romanesc, din Navodari pana la Mangalia, fiind vorba despre o cantitate ce depaseste o suta de kilograme.

La momentul descoperirii, Felix Banila, seful DIICOT, a anuntat ca intreaga captura de aproape o tona de cocaina urma sa fie triplata, intrucat are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substante, iar valoarea totala, pe piata drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.

Sursa : www.mediafax.ro