02 mai 2018 - Stiri

Donald Trump ar putea fi citat in instanta. Ce mesaj ii transmite procurorul special Robert Mueller

Procurorul special Robert Mueller a evocat posibilitatea de a-l cita pe preşedintele Donald Trump în instanţă pentru a fi audiat în ancheta privind presupuse contacte cu Rusia înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, afirmă surse judiciare citate de cotidianul The Washington Post.

In cursul unei intrevederi tensionate cu procurorul special Robert Mueller, la inceputul lunii martie, avocatii lui Donald Trump au insistat ca liderul de la Casa Alba nu este obligat sa discute cu anchetatorii.

Insa Robert Mueller a atras atentia ca are alta optiune in cazul in care Donald Trump va refuza sa fie audiat in investigatia privind ingerintele Rusiei: procurorul poate emite o citatie pentru convocarea presedintelui intr-o instanta cu jurati, au declarat patru surse citate de publicatia The Washington Post.

In cazul in care Donald Trump va fi convocat in instanta, avocatii presedintelui pot contesta in justitie masura. Daca va fi mentinuta, Donald Trump poate refuza totusi sa raspunda la intrebari, invocand Amendamentul al Cincilea al Constitutiei SUA, care prevede optiunea refuzului autoincriminarii.

Procurorul special Robert Mueller a elaborat zeci de intrebari pe care sa i le adreseze presedintelui american, Donald Trump, in investigatia privind presupusele contacte cu Rusia in campania premergatoare scrutinului prezidential desfasurat in SUA in 2016, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Robert Mueller, procurorul special care investigheaza ingerintele electorale ruse, are aproximativ 50 de intrebari, pe diverse subiecte, pe care vrea sa i le adreseze lui Donald Trump despre legaturile cu Rusia si pentru a determina daca presedintele a vrut sa obstructioneze ancheta.

Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile. Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces impotriva Rusiei, echipei de campanie electorala a presedintelui Donald Trump si site-ului WikiLeaks, denuntand o presupusa conspiratie pentru perturbarea scrutinului prezidential desfasurat in SUA in 2016.

Comisia pentru Informatii din Camera Reprezentantilor a dispus, acum cateva zile, incheierea anchetei privind ingerintele Rusiei, stabilind ca nu au existat actiuni coordonate ale echipei de campanie a presedintelui Donald Trump cu Moscova.

Sursa : www.gandul.info