14 iun 2018 - Stiri

Divergente intre presedinte si GUVERN pe marginea schimbarii numelui tarii. Redenumirea Macedoniei a generat din nou nemultumiri

Preşedintele Macedoniei, Gorge Ivanov, a declarat că va refuza să aprobe acordul "dăunător" privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave în "Republica Macedonia de Nord", relatează site-ul agenţiei Dpa.

"Acordul reprezinta o intelegere a premierului Zoran Zaev si ministrului de Externe Nikola Dimitrov", a declarat Ivanov.

"Acordul este inacceptabil si nu voi permite legalizarea sa. Nu voi semna acordul cu Grecia", a adaugat el, afirmand ca Grecia a primit tot ce a cerut, in urma negocierilor, in timp ce Macedonia nu a primit nimic.

Aproximativ 2.000 de oameni au participat la demonstratii impotriva schimbarii numelui, desfasurate in capitala macedoniana Skopje.

Opozitia din Grecia a criticat de asemenea compromisul. In Grecia, guvernul nu are majoritatea parlamentara pentru a aproba acordul.

Zoran Zaev, a anuntat marti dupa-amiaza ajungerea la un acord cu Grecia privind numele tarii sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord".

Skopje si Atena au fost de acord anul acesta sa intensifice negocierile pentru a incheia disputa care blocheaza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeana si NATO. Grecia, care detine drept de veto in ceea ce priveste admiterea in ambele organizatii, considera ca denumirea fostului stat iugoslav reprezinta o revendicare teritoriala pentru una din regiunile sale nordice, care poarta acelasi nume.

Sursa : www.mediafax.ro