24 sep 2020 - Stiri

DEZVALUIRE / Incalcind Constitutia si mai multe legi in vigoare, IICCMER a trecut la secretizarea crimelor comunismului (II) | DOCUMENT - Acordul de confidentialitate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a dispărut, practic, pe ”tăcute”, în aceste zile. El a fost înlocuit cu o nouă structură secretizată, de colectare a informaţiilor cu privire la trecutul comunist, la crimele şi abuzurile săvîrşite de fostul regim, care intră, toate, în circuitul unor informaţii ”confidenţiale”.

Secretizarea crimelor si abuzurilor comunismului este, din punctul meu de vedere, poate cel mai mare esec al actualei guvernari liberale. Ea marcheaza transformarea "guvernului lui Iohannis" intr-o anexa a fostei Securitati si pe actualul presedinte, care-si exercita controlul asupra IICCMER prin fosta lui consiliera Alexandra Toader (care a fost si reprezentanta lui in Colegiul CNSAS) intr-un complice al crimelor si abuzurilor Securitatii. Acestea au intrat, in aceste zile, in circuitul informatiilor cu caracter secret.

Salariatii IICCMER - asimiliati ofiterilor de informatii

"Salariatul va folosi informatiile numai in scopurile stabilite de Institutut", spune contractul de confidentialitate pe care angajatii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au fost nevoiti sa-l semneze, la inceputul acestei saptamini, sub amenintarea pierderii locului de munca. Iar "Institutul" inseamna, cum stabileste acelasi contract, exclusiv Alexandra Toader. "Toate versiunile exemplarelor pe suport electronic/magnetic (banda, CD) sau pe hirtie continind informatii confidentiale se vor pastra in sediul/sediile IICCMER. Salariatul are obigatia sa pastreze secretul de serviciu si confidentialitatea in legatura cu faptele, informatiile, documentele de care ia la cunostinta in exercitarea functiei sau profesiei, cu exceptia informatiilor de interes public si a altor informatii neacoperite de clauza de confidentialitate conform dispozitiilor legale in vigoare, care pot fi transmise catre terte persoane din afara IICCMER, doar in baza aprobarii Presedintelui executiv" (sublinierea mea).

Cu alte cuvinte, legea in Romania este inlocuita de vointa Alexandrei Toader, care se situeaza astfel deasupra Constitutiei, care la articolul 2, alineatul 2, spune clar ca "Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu". Este exact ceea ce fosta consiliera a presedintelui Iohannis face si este de presupus ca a citit Constitutia Romaniei si savirseste acest abuz al incalcarii ei in mod deliberat. Pentru ca nu e singura incalcare: "Toate informatiile si documentele de care iau la cunostinta salariatii pe parcursul derularii activitatii sint prezumate a fi confidentiale", arata acelasi "contract de confidentialitate", incalcind prevederile constitutionale prevazute in articolul 31, care stabileste "Dreptul la informatie", ca drept constitutional.

In continuare, contractul pe care angajatii IICCMER sint siliti sa-l semneze, sub presiunea concedierii, prevede ca "utilizarea necorespunzatoare, in interes propriu sau al tertilor, a informatiilor sau documentelor confidentiale ale Institutului si a altor structuri implicate constituie abatere grava si va atrage raspunderea disciplinara sau materiala dupa caz", ca "administarea si difuzarea informatiilor obtinute in urma cercetarii in cadrul proiectelor structurilor IICCMER se face numai in baza indicatiilor primite de la superiorii ierarhici si raportat la atributiile Insitututului" si ca "salariatul va tratata informatiile confidentiale furnizate de Institut cu aceeasi atentie cu care trateaza orice alte informatii similare. Atentia acordata pastrarii confidentialitatii informatiei va fi, in toate cazurile, egala cu atentia pe care orice persoana ar acorda-o, in circumstante similare, protejarii confidentialitatii propriilor informatii. Informatiile vor fi tratate drept strict confidentiale, iar salariatul nu are dreptul sa copieze, sa multiplice, sa difuzeze, sa dezvaluie, total sau partial, niciunei alte persoane, companii, corporatii, sau entitati niciuna din informatiile confidentiale sau aspecte legate de acestea, decit in limitele exercitarii obligatiilor si sarcinilor profesionale si de serviciu, aprobate de conducerea IICCMER".

Cu alte cuvinte, Alexandra Toader dispune, numai ea, de toate rezultatele cercetarilor de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si face ce crede de cuviinta cu ele. Toata cercetarea devine o treaba "confidentiala", in interiorul IICCMER, la care "tertii au acces NUMAI cu acordul Presedintelui executiv" (sublinerea este din textul Contractului de Confidentialitate". Salariatul "nu are niciun drept, direct sau indirect asupra informatiilor confidentiale", care cuprind practic rezultatele propriilor cercetari. Ele apartin "Institutului", adica Alexandrei Toader - voia si viziunea colonelului Marinescu asupra cercetarii istorice, iata, s-a indeplinit.

Ce se intimpla in cazul in care are loc "dezvaluirea neautorizata"? In primul rind, "salariatul este obligat" sa instiinteze conducerea Institutului, daca s-au pierdut sau "deconspirat" (termen citat din document) informatii, pe toata durata cit lucreaza la Institut. Daca partile nu decid in alt fel, salariatul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea informatiilor furnizate de Institut pe durata stabilita la Art.10, perioada in care salariatul nu va dezvalui fara permisiune informatiile confidentiale niciunui tert si va folosi aceste informatii exclusiv in scopul functiei sau profesiei pe care o are in cadrul Institutului". Articolul 10 se refera la "durata contractului" si arata ca "Acest contract intra in vigoare la data semnarii si are durata de valabilitate pe toata perioada cit opereaza contractul de munca intre Institut si salariat si timp de 3 ani de la incetarea contractului individual de munca. Obligatiile Salariatului prevazute in prezentul Contract vor ramine in vigoare timp de 3 ani de la data incetarii Contractului individual de munca".

Exista inclusiv situatii exceptionale, cind salariatul este obligat la "restituirea informatiilor clasificate", prin care e de acord "sa inapoieze celeilalte parti, in termen de 3 zile de la primirea notificarii, toate suporturile pe care sint stocate Informatiile Confidentiale descrise la Art.2 si 3 de mai sus, inclusiv toate copiile aferente, in cazul in care conducerea Insitutului le va solicita. Restituirea acestor informatii nu il absolva pe Salariat de celelalte obligatii ce ii revin acestuia prin prezentul contract". Cu alte cuvinte, cercetatorii de la IICCMER au obligatia sa-si predea rezultatele cercetarilor atunci cind sint "notificati" si apoi sa-si tina gura. Iar contractul de confidentialitate pe care ei au fost siliti sa-l semneze "inlocuieste orice alte angajamente anterioare sau prezente, scrise sau verbale, comunicari, intelegeri si acorduri intre parti, in legatura cu subiectul la care se refera". Inclusiv Constitutia Romaniei si legile tarii, precum cele care statueaza accesul la informatia de interes public.

In mod explicit, activitatea de cercetare si rezultatele ei, in cadrul actiunilor de "investigare a crimelor comunismului" si de cercetare asupra exilului romanesc devind secrete, fata de restul muritorilor. Secretele exclusive ale ei si ale comanditarului ei de la Cotronceni, Klaus Iohannis, pentru care cercetatorii au fost pusi sa faca, in regim de urgenta, "fise" ale unor anumite personalitati ale exilului romanesc. IICCMER a si inceput sa lucreze, practic, ca o anexa a serviciilor secrete, in beneficiul presedintelui Romaniei.

Colegii (sau fostii colegi) de la IICCMER cu care am mai apucat sa vorbesc se tem, vizibil, de ceea ce li se va intimpla, daca se afla ca au vorbit cu mine; desi pentru fiecare dintre ei o zi la serviciu a devenit o adevarata corvoada, in aceste imprejurari atit de grele ale pandemiei si in situatia in care alegerile par sa aduca o "consolidare" a puterii "de viata si de moarte" (stiintifica) pe care Alexandra Toader o are asupra lor, cauta sa-si pastreze locul de munca. Dar nu cu orice pret. Cum am aratat, cinci dintre ei vor sa faca uz de o prevedere a contractului, care arata ca "partile se vor stradui sa rezolve pe cale amiabila eventualele litigii, controverse sau diferende aparute din sau in legatura cu acest contract".

Calea "amiabila" n-a avut niciun rezultat, caci nicio litera a acestui straniu si inrobitor statut, de "cercetatori ai SRI-ului" pe care "contractul de confidentialitate" il presupune, nu a fost schimbata. Urmeaza, pentru ei, calea justitiei. Niciunul dintre cei cinci nu crede in eficienta presei, "ca au mai fost reactii si pe vremea lui Alexandru Muraru (cel care a plantat-o la noi pe actuala Alexandra Toader) si nu s-a rezolvat nimic. Acum, in preajma alegerilor, indiferent cit de eficienta e sau nu presa, orice articol care ar analiza activitatea IICCMER ar putea sa o convinga pe Alexandra Toader ca fidelitatea fata de partidul care te-a cocotat in functie, nu presupune atutomat sa iti bati joc de oamenii pe care ii conduci", mi-a scris un fost coleg. Macar atit, dar eu sper si la mai mult. Sper, de pilda, sa nu fie adevarat ce se spune, si anume ca nu intimplator s-a trecut la aceasta "secretizare": iarasi e vorba de bani, iar IICCMER e pe cale sa devina o sursa de finantare electorala. Un angajat mi-a spus: "dl Baragan (fostul sef de la personal) nu s-a dovedit a fi suficientde fidel siau hotaritsa-l dea frumos afara. El m-a cautat sa-mi spuna ce multa dreptate am, ce a mai fost pe acolo, dar eu l-am evitat.Totusi, m-a asteptat, era ultima lui zi de lucru sau poate nu mai era deja. Casa-mi spuna urmatoarele: mizae mare acolo. IICCMER, care a preluat inchisoarea de la Rimnicu Sarat va primi foarte multi bani: au fost (sau vor fi) aprobate niste sume fantastice pentru renovare etc. si e mult de furat, specialitatea d-lui Marinescu".

Ca e asa sau nu, a devenit informatie clasificata drept "confidentiala", de care dispune numai Alexandra Toader si colonelul-PFA (a nu se citi "pifan", ci "persoana fizica autorizata") Cosmin-Raducu Marinescu, oficial "seful biroului de achizitii", dar poate mai mult decit atit. Cum nici Alexandra Toader nu e doar o presedinta cu "initiative", fie ele si stranii, ca aceste reguli noi ale "re-conspirarii crimelor comunismului", ci parte a unui plan cu bataie mai lunga, a carui aplicare va face, probabil, ca "statul paralel" sa fie o amintire frumoasa. Asta, daca nu cumva, macar acum, cind la Insitutul pe care formal il patroneaza, s-au dat cartile pe fata, premierul Orban va fi capabil de reactie. Daca nu se va intimpla, inseamna intr-adevar ca "secretizarea crimelor comunismului" este "ordin de zi pe unitate" si nu doar un semn de prostie fudula.

Sursa : www.mediafax.ro