28 ian 2020 - Stiri

BREAKING NEWS Deputaţii au votat pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor

Autor: Eduard Popescu

Pensiile de serviciu pentru mai multe categorii profesionale, inclusiv magistraţi şi grefieri, vor fi eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

UPDATE 15:40 Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri, urmând să ajungă pe masa preşedintelui Iohannis pentru promulgare. Documentul prevede eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor (grefieri), deputaţi şi senatori, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

UPDATE 15:00 Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că deputaţii PSD vor vota pentru eliminarea pensiilior speciale şi vor vota împotriva retrimiterii proiectului la comisia de specialitate.

Liderul interimar PSD a precizat că dacă proiectul va ajunge în comisia de specialitate, PSD va vota împotriva amendamentelor.

"Astăzi vom avea dezbatere şi vot final pe proiectul PNL pentru pensiile speciale şi am hotărat să votăm împotrivă retrimiterii la Comisie. Cele trei amendamente făcute în Comisia de Muncă vor fi supuse la vot şi eliminate. Dacă se ajunge la votul final, vom vota pentru proiectul PNL exact cum este făcut.", a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu.

UPDATE 14:40 Deputaţii au respins propunerea ALDE de întoarcere a proiectului la comisia de Muncă pentru un alt raport

UPDATE 14:10 Orban, despre eliminarea pensiilor speciale: Mai bine se adoptă proiectul şi îl corectăm în Guvern

Ludovic Orban a declarat, marţi, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern şi că deputaţii PNL vor decide dacă îl vor vota în plenul de marţi. Premierul preferă ca iniţiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

„Asta va stabili grupul parlamentar din Cameră. E proiectul nostru de lege. PNL militează pentru aplicarea în calcul principiul pensiei prun calculul contributivităţii, cu excpepţia pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul este depus de parlamentari ai PNL, nu este asumat de Guvern. În funcţie de dezbaterile care vor fi în Cameră grupul parlamentar din Cameră va lua decizia. Vedem cum evoluează dezbaterile. Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege şi îl corectăm în Guvern prin angajare de răspundere sau OUG”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El a subliniat că PNL nu vrea eliminarea indemnizaţiilor sportivilor şi ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon şi aprobată în comisia de muncă.

UPDATE 13:30 Deputat USR: Abrogarea pensiilor magistraţilor este neconstituţională. Noi am propus plafonarea

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, marţi, că abrogarea pensiilor speciale pentru magistraţi este un demers neconstituţional. El a adăugat că pensiile magistraţilor ar trebui doar plafonate, pentru a nu se ajunge „în situaţia pensiilor nesimţite”.

„În proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale, propus de USR şi care e propus pe respingere noi am spus că pensiile magistraţilor trebuie plafonate să nu se ajungă în situaţia pensiilor nesimţite. Includerea abrogării pensiilor magistraţilor în această lege va duce la declarea ei ca neconstitutională. În momentul de fată, ignoarea ei este de fapt un compromis pentru că majoritatea parlamentară PNL şi PSD să poată să zică, noi am dorit eliminarea pensiilor speciale, dar CCR a respins”, a susţinut Cristian Seidler, după discuţiile de marţi din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, unde a propus rediscutarea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale, propunere care a fost respinsă.

Deputatul USR a amintit că USR a propus plafonarea pensiilor speciale.

UPDATE 12:30 ALDE, primul partid care dă înapoi în privinţa pensiilor speciale

ALDE transmite, pe Facebook, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ar trebui redezbătut în Comisia de muncă şi că partidele politice ar trebui să ajungă la un consens şi să nu mai ia decizii populiste în prag de alegeri, deoarece nu se rezolvă astfel problema bugetară.

UPDATE 12:00 Solomon refuză reintroducerea eliminării pensiilor de serviciu pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, Adrian Solomon, a refuzat propunerea deputatului USR Cristian Seidler de a reintroduce pe ordinea de zi legea pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru un raport suplimentar. "Supun la vot lucruri normale, nu glume de-ale USR-ului", a replicat social-democratul.

UPDATE 11:00 Valeriu Steriu a declarat, la RFI, că PSD va vota, marţi, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor. El a dat asigurări că toţi social-democraţii vor avea acelaşi vot şi vor susţine proiectul de lege, aşa cum a fost discutat în Comisia de muncă - detalii, aici

Propunerea legislativă prin care se doreşte eliminarea unor pensii „speciale” ale mai multor categorii profesionale figurează marţi pe ordinea de zi a deputaţilor şi este pe punctul de a primi votul decisiv, în condiţiile în care Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Forul decizional în acest caz, a propus un raport favorabil pentru adoptarea documentului, cu anumite amendamente. 

Aşa cum am explicat în acest articol, iniţiatorii măsurii arată există două cauze principale pentru care se doreşte abrogarea pensiilor „speciale” ale magistraţilor, iar prima dintre acestea face referire la opinia publică, aceasta fiind nefavorabilă pensiilor de serviciu.

Apoi, se face referire la impactul bugetar puternic pe care astfel de pensii îl au. Totuşi, nu se ştie dacă eliminarea pensiilor de serviciu este singura opţiune pentru stabilizarea bugetului statului. Marţi dimineaţă, judecătoarea Dana Gîrbovan arăta că pensiile acordate magistraţilor şi grefierilor reprezintă sub 3% din totalul pensiilor speciale acordate, în timp ce 8 din 9 miliarde cheltuite anual de stat cu acest tip de pensii merg către militari, cei care îşi vor păstra acest beneficiu, fiind excluşi de la eliminare - detalii suplimentare, aici

Problema pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor este una foarte intens dezbătută în spaţiul public. Practic, se vrea eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor şi alinierea acestui sistem de pensii la cel comun, bazat pe principiul contributivităţii. O astfel de propunere de modificare a generat reacţii puternice din partea reprezentanţilor sistemului de justiţie. 

Astfel, în ultimele săptămâni, judecătorii, procurorii şi personalul auxiliar din justiţie au demarat ample acţiuni de protest din cauza posibilităţii eliminării pensiilor de serviciu, proteste amplificate în ultima perioadă, când numeroase intanţe au decis să îşi suspende activitatea.