11 sep 2019 - Stiri

Deputatii au adoptat decizional legea de infiintare a Muzeului Holocaustului

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, legea de înfiinţare a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, ce are ca scop promovarea istoriei culturii comunităţilor evreieşti, protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului.

Legea are ca obiect de reglementare infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, institutie publica de importanta nationala cu personalitate juridica in subordinea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania ,,Ellie Wisel''.

"Muzeul are ca scop prezentarea si promovare istoriei culturii si traditiilor comunitatilor evreiesti din Romania protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum si combaterea antisemitismului. Totodata, se propune ca activitatea Muzeului sa fie finantata din subventii de le bugetul de stat, prin bugetul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania <>, din venituri proprii provenite din activitati specifice, precum si din donatii si sponsorizari", arata raportul pentru adoptare redactat de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Liderul Deputatilor ALDE Varujan Vosganian a declarat, la dezbaterea proiectului de lege, ca recunoasterea Holocaustului in Romania trebuie insotita de un demers politic de recunoastere a genocidului armean.

"Avem o atitudine unanima de condamnare a Holocaustului. Va rog sa includem pe agenda partidelor si o declaratie politica in Parlament de recunoastere a genocidului armean. Este o tema pe care, pana acum, partidele din Romania au evitat sa o ia in seama. Sunt zeci de parlamente din intreaga lume, Parlamentul European, care au facut astfel de declaratii de recunoastere a genocidului armean. Recunoasterea Holocaustului trebuie in mod simetric insotita si de un demers politic de recunoastere a genocidului armean, care chiar daca nu va avea un muzeu in Romania, pentru ca acest genocid nu s-a petrecut pe teritoriul Romaniei, dimpotriva ca teritoriul Romaniei a fost salas pentru supravietuitorii genocidului, pune in fata noastra provocarea unui tratament egal pentru toate aceste traume ale umanitatii", a declarat, miercuri, Varujan Vosganian in plenul Camerei Deputatilor.

Sediul Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania va fi in Bucuresti.

Sursa : www.mediafax.ro