20 feb 2020 - Stiri

Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea celor trei noi procurori-şefi, în ciuda avizelor negative ale CSM pentru Scutea şi Hosu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Bologa fusese singurl candidat avizat pozitiv de CSM.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru numirea noilor procurori-şefi la conducerea marilor parchete, astfel:

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani;

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani;

- Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.

În urma audierilor de la Secţia pentru judecători a CSM, procuroarele Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM, Crin Bologa fiind singurul care avizat pozitiv. Cu toate acestea, şeful statului a ales să îi numească în funcţiile de conducere pe toţi trei, în condiţiile în avizele de la CSM sunt doar consultative. 

Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgina Elena Hosu fuseseră audiaţi într-o şedinţă a Secţiei pentru procurori a CSM. Avizele Consiliul sunt consultative. CSM a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului urma să decidă dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT.

Preşedintele României îi putea numi în funcţie pe cei trei după ce a primit avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea au fost, în două cazuri, negative.