26 mar 2020 - Stiri

Declaraţia pe proprie răspundere, necesară când ieşim din casă, are un nou model. Cum arată varianta actualizată

Autor: Eduard Popescu

În prezent, deplasarea cetăţenilor români în afara locuinţei este posibilă numai în anumite situaţii şi se face obligatoriu în baza unei declaraţii pe propria răspundere care prezintă motivul urgent pentru care se iese din casă. Modelul declaraţiei a fost actualizat de autorităţi, joi, în conformitate cu ultimele modificări legislative intrate în vigoare.

Prin Ordonanţa militară nr. 3/2020, deplasările în afara casei au fost limitate cetăţenilor români, astfel că aceştia pot ieşi din case doar pentru motive bine întemeiate, cum ar fi să meargă la serviciu sau la cumpărături, în apropierea casei. 

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat, joi, actualizarea modelului declaraţiei pe proprie răspundere, acesta fiind simplificat în privinţa datelor care necesită a fi completate. Noul model al declaraţiei poate fi descărcat de aici. În ceea ce priveşte adeverinţa de la angajator, aceasta poate fi descărcată de aici

Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea şi semnătura olografă a titularului. De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei pe proprie răspundere pus la dispoziţie. 

"Precizăm faptul că orice alte iniţiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator NU beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale", scrie în comunicatul celor de la GCS.

Normele în vigoare stabilesc că declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de la angajator pot fi prezentate şi pe telefon/tabletă sau alte dispozitive similare. 

"În privinţa prezentării declaraţiei pe proprie răspundere/adeverinţei eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanţa Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menţionat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declaraţia pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinţa angajator)", anunţă GCS.

Persoana va prezenta declaraţia pe proprie răspundere/adeverinţa de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Potrivit Ordonanţei militare nr. 3/2020, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei e permisă în această perioadă numai pentru motivele următoare:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

- deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

- deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

- deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

- deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- asigurarea de bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale.

Cetăţenii care ies din case, pentru unul sau mai multe dintre motivele de mai sus, trebuie să aibă la ei fie legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator, dacă se deplaseză în interes de serviciu, fie declaraţia pe proprie răspundere, completată şi semnată.

Persoanele care au cel puţin 65 de ani pot ieşi din casă numai în intervalul orar 11:00-13:00 şi numai pentru motivele enumerate la primele şase câmpuri. 

Pentru deplasările legate de activitate fizică individuală sau pentru acoperirea necesităţilor animalelor de companie/domestice nu este necesară declaraţia pe proprie răspundere, identificarea făcându-se pe baza actului de identitate, document din care rezultă că cel ce a ieşit din casă se află în apropierea domiciliului. Informaţia a fost confirmată de Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.