11 feb 2019 - Stiri

Darea in plata. Hotararea care vizeaza sute de mii de romani

In sedinta din 11 februarie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, a pronuntat o deciziecare vizeaza sute de mii de romani.

Ne referim la o hotarare luata in legatura cu darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Astfel, judecatorii instantei supreme au admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si au analizat interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata.

Concret, judecatorii ICCJ au decis capot solicita stingerea obligatiilor izvorate din contractele de credit debitorii care sunt supusi in continuare unei executari silite, chiar daca executarea silita a imobilului ipotecat a fost finalizata prin adjudecare, instanta de judecata investita urmand sa verifice daca sunt indeplinite conditiile referitoare la existenta impreviziunii.

Minuta ICCJ in dosarul nr.2880/1/2018:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 13952/271/2016, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pot solicita stingerea obligatiilor izvorate din contractele de credit debitorii care sunt supusi in continuare unei executari silite, desi executarea silita a imobilului ipotecat a fost finalizata prin adjudecare, instanta de judecata astfel investita urmand sa verifice daca sunt indeplinite conditiile referitoare la existenta impreviziunii.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Sursa : www.juri.ro