28 ian 2020 - Stiri

Dana Gîrbovan despre eliminarea pensiilor de serviciu: Invocarea echităţii şi egalităţii în luarea măsurii, ipocrizie pură. În 2018, 8 din 9 miliarde alocate pensiilor "speciale" au fost pentru militari, cei care îşi vor păstra beneficiile

Autor: Eduard Popescu

Abrogarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi, grefieri şi alte categorii profesionale va da cetăţenilor un fals sentiment de echitate şi bunăstare, aceştia fiind din nou manipulaţi, a scris judecătoarea Dana Gîrbovan pe Facebook. Magistratul arată că cei mai mulţi dintre beneficiarii acestui tip de pensie, respectiv militarii, sunt excluşi de eliminare, pe când pensiile de serviciu din justiţie nu depăşesc 3% din totalul pensiilor "speciale" acordate.

În postarea publicată marţi pe contul personal de Facebook, Dana Gîrbovan aminteşte de un discurs politic demagogic şi manipulator privind pensiile de serviciu, făcând o comparaţie cu măsura abrogării recursului compensatoriu. 

"Discutiile din spatiul public vizand eliminarea pensiilor de serviciu se poarta asemenea celor ce au vizat abrogarea recursului compensatoriu. Si intr-un caz, si in altul, populismul a omorat orice sansa la o dezbatere rationala care sa permita gasirea unor solutii practice reale la problemele ridicate în societate", a transmis cea care este preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Abrogarea pensiilor de serviciu pentru unele categorii profesionale va da cetatenilor un fals sentiment de echitate si bunastare, acestia fiind din nou manipulati. Cartea demagogiei si manipularii cetatenilor, prin prezentarea unor solutii false, nu a adus niciodata bunastare si siguranta, ci a creat doar noi probleme", a precizat judecătoarea, care a enumerat şi principalele motive pentru care abordarea din spaţiul public privind pensiile de serviciu este una greşită. 

În primul rând, Dana Gîrbovan aminteşte că proiectul de lege inclus marţi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor exclude de la eliminare pensiile militare, adica pensiile de care beneficieaza cei care au fost încadraţi în MapN, MAI şi SRI. Or, potrivit acesteia, de pensie militară beneficiază peste 83.000 de persoane din MAI, aproximativ 75.000 din MaPN şi alte 9.400 din SRI. 

"Din cele aproximativ 9 miliarde de lei alocate în 2018 pentru pensiile speciale, 8 miliarde au fost alocate pensiilor militare", transmite judecătoarea, care reaminteşte că, în vara lui 2019, de pensie de serviciu beneficiau doar 3.800 de magistraţi şi 1.789 de grefieri. 

"Raportat la totalul persoanelor care primesc pensie de serviciu, magistraţii şi personalul auxialiar nu trec de 3%. Prin urmare, invocarea echităţii şi a egalităţii, în condiţiile în care majoritatea beneficiarilor acestui tip de pensii sunt excluşi de la eliminare, este ipocrizie pură", consideră preşedintele UNJR.

În continuarea postării, Dana Gîrbovan scrie că eliminarea pensiilor magistraţilor contravine atat standardelor internationale privind statutul judecatorilor, cat si jurisprudentei consolidate a Curtii Constitutionale.

Practic, CCR s-a pronunţat asupra acestui subiect, reţinând că pensiile în cauză „fac parte din ansamblul de garanţii de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenţă şi imparţialitate al autorităţii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui magistrat în parte”. 

Totodată, judecătoarea subliniază că "modificările drastice, peste noapte, ale statutului magistratilor creează probleme grave în ceea ce priveşte previzibilitatea statutului şi politica de resurse umane".

"În primul rând, o trecere bruscă la sistemul public de pensii va bloca magistratura pe o perioadă de minim 10-15 ani de acum înainte, blocând practic intrările în sistem, dar şi promovările în interiorul acestuia. Rezultatul va fi un sistem inert, lipsit de dinamism şi, ca şi consecinţă, tot mai ineficient", a explicat magistratul.

„Este esenţial, de aceea, ca atât Guvernul cât şi Parlamentul să dea dovadă de responsabilitate şi lucidate pe această temă şi să vină cu soluţii punctuale de corecţie, acolo unde este cazul, nu să manipuleze practic opinia publică, venind cu soluţii populiste care, în loc să rezolve, vor crea mai multe probleme pentru stat şi cetăţeni”, încheie Gîrbovan.