21 mai 2020 - Stiri

Cum urma să devină Insula Belina un adevărat paradis fiscal: O lege cu numeroase facilităţi şi scutiri de taxe, adoptată de Parlament în aprilie 2019, a fost declarată ulterior neconstituţională

Insula Belina si Bratul Pavel revin in administrarea statului roman, prin Administratia Apele Romane, a anuntat premierul Ludovic Orban, joi, la inceputul sedintei de Guvern.

In 2013, Insula Belina si Bratul Pavel au fost transferate Consiliului Judetean Teleorman, printr-o hotarare de Guvern. Ulterior, cele doua proprietati au fost controlate de Tel Drum si au fost utilizate de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, pentru partide de pescuit si relaxare alaturi de prieteni.

In aprilie 2019, Parlamentul a adoptat un proiect de lege initiat de senatorul PSD Serban Nicolae prin care se crea cadrul legal pentru ca Insula Belina sa devina un paradis fiscal.

Concret, hotelurile, restaurantele, magazinele si cazinourile ridicate pe insule urmau sa fie scutite de plata taxelor pe teren. Totodata, acestea ar fi aplicat TVA in cota redusa de 5% pentru alimentarea cu apa, canalizare, transportul de persoane si al bagajelor acestora, curatarea strazilor, colectarea si tratarea deseurilor menajere, precum si pentru livrarea de gaze, curent si energie pentru incalzirea urbana.

In plus, pentru constructiile si activitatile economice realizate pe aceste terenuri, taxele si impozitele locale calculate si datorate potrivit dispozitiilor Codului fiscal ar fi urmat sa poata fi reduse cu 50% de autoritatile locale.

Ulterior, propunerea legislativa a fost reclamata la Curtea Constitutionala de presedintele Klaus Iohannis, iar judecatorii Curtii au decis, in vara lui 2019, ca facilitatile fiscale prevazute sunt contrare Constitutiei.

La scurt timp, mai exact in septembrie 2019, in Parlament a fost inregistrat un proiect de lege similar, de acelasi Serban Nicolae. Si acest document, care contine masurile derogatorii prezentate mai sus, a fost adoptat de senatori, spre finalul anului trecut, aflandu-se de atunci la Camera Deputatilor, in calitate de For decizional.

Insula Belina a facut mai multi ani obiectul unui dosar DNA in care au fost anchetate mai multe persoane, inclusiv Sevil Shhaideh.

Shhaideh a fost trimisa in judecata in Dosarul ,,Belina", pentru abuz in serviciu. Procurorii DNA au spus ca, in 2013, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Apoi, zona a fost inchiriata unei firme private.

Un pilot a povestit procurorilor in luna februarie a acestui an ca il transporta frecvent pe Liviu Dragnea in Insula Belina, iar transferul ar fi fost efectuat in baza unui contract platit cu PSD.

Sursa : www.mediafax.ro