03 mar 2020 - Stiri

Cum rămâne cu divorţul la notar, după ce divorţul la mediator a fost interzis. Lămuriri oficiale

Autor: Eduard Popescu

Din 24 februarie, persoanele ce doresc să divorţeze nu mai pot face acest lucru doar în baza unui acord de mediere, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În schimb, divorţul notarial rămâne una dintre modalităţile de divorţ, chiar cea mai uzuală, aşa cum Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a ţinut să lămurească, luni, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aşa cum Monitorul Justiţiei a anunţat încă de la publicarea Deciziei ÎCCJ nr. 33/2019 în Monitorul Oficial, desfacerea căsătoriei în baza unui acord de mediere nu mai este posibilă din 24 februarie 2020, în condiţiile în care exprimarea de către soţi a acordului privind desfacerea căsătoriei în faţa unui mediator şi încheierea de către aceştia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecinţă desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.

Astfel, variantele pentru divorţ rămân la notar, la starea civilă sau la instanţa judecătorească, prima dintre aceste variante fiind considerată şi cea mai facilă. 

De altfel, pentru a lămuri eventuale nelămuri apărute în spaţiul public, UNNPR a transmis, luni, un comunicat de presă prin care precizează că procedura divorţului pe cale notarială rămâne în vigoare. 

"Singurele modalităţi de desfacere a căsătoriei avute în vedere în mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 şi art. 375 din Codul civil: în faţa ofiţerului stării civile sau notarului public şi în faţa instanţei de judecată. Indiferent de procedura prin care se realizează (administrativă, notarială sau judiciară), divorţul presupune verificarea consimţământului soţilor la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcţionar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public, notarii publici făcând parte din această categorie prevăzută de legiuitor", scrie în comunicatul instituţiei conduse de Dumitru Viorel Mănescu (foto).

Codul civil stipulează, la art. 373, că soţii pot să divorţeze în următoarele situaţii:

- prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;

- atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

- la cererea unui din soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani;

- la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Cât despre mediere, există în continuare elemente anexe divorţului care pot face obiectul unui acord de mediere. Concret, pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi referitoare la: continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi privitoare la drepturi de care ei pot dispune conform legii. 

Statistic, românii caută pe motoarele de căutare cuvântul „divorţ” de peste 100 de ori în fiecare lună, potrivit datelor - detalii, aici.