14 feb 2020 - Stiri

CSM motivează avizul negativ dat Gabrielei Scutea: Lipsă de viziune, răspunsuri evazive, ambigue şi bazate pe retorică excesivă

Autor: Eduard Popescu

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a înaintat preşedintelui Iohannis, vineri, propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în funcţiile de conducere de la cele trei mari parchete, împreună cu hotărârile secţiei prin care s-au acordat avize pentru fiecare dintre procurori. În motivarea avizului negativ acordat Gabrielei Scutea, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general, CSM apreciază că aceasta nu a îndeplinit exigenţele necesare funcţiei, abordând interviul cu răspunsuri evazive, de multe ori ezitante, şi fără a oferi soluţii concrete, asumându-şi obiective doar la nivel declarativ.

"Din analiza proiectului managerial, coroborat cu răspunsurile la întrebările adresate în cadrul interviului, Secţia pentru procurori apreciază că doamna procuror Gabriela Scutea nu a identificat problemele concrete cu care se confruntă Ministerul Public şi nu a dat răspunsuri susţinute de o argumentare concisă şi coerentă, ceea ce denotă o lipsă de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultăţilor întâmpinate de parchete, indiferent de gradul de jurisdicţie, premisă esenţială pentru rezolvarea unor obiective corespunzătoare", motivează procurorii din CSM.

"Prin modul de răspuns la întrebările adresate, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant şi bazat pe retorică excesivă, candidata a demonstrat că nu deţine capacitate de sinteză şi nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris", se mai arată în documentul semnat de Tatiana Toader, vicepreşedinte al CSM şi şefa Secţiei pentru procurori a Consiliului. 

Totodată, nu au fost identificare soluţii pentru stabilizarea personalului şi nu a existat o viziune clară cu privire reformarea şi impulsionarea secţiilor din cadrul Parchetului General. Procurorii CSM nu au identificat o strategie a procuroarei nici în ceea ce priveşte eficientizarea combaterii evaziunii fiscale, iar răspunsurile acesteia privind problematica accesului parchetelor la bazele date ale ANAF au fost evazive. 

Pentru toate aceste motive, Secţia pentru procurori a CSM a apreciat că Gabriela Scutea nu îndeplineşte exigenţele necesare din perspectiva numirii în funcţia de procuror general al României, motiv pentru care a decis să avizeze negativ propunerea ministrului Cătălin Predoiu, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Giorgianei Hosu, propusă de ministrul Justiţiei să conducă DIICOT. 

De altfel, Crin Bologa, alegerea pentru şefia DNA, a fost singurul candidat care a primit un aviz favorabil din partea CSM. Preşedintele României este cel care are ultimul cuvânt în numirea procurorilor, existând posibilitatea ca acesta să-i numească în funcţie, în ciuda avizelor negative date de CSM, acestea având doar rol consultativ.