15 nov 2019 - Stiri

CSM discută miercuri pensionarea a şase procurori, printre care şi George Bălan, cel care a învins DNA şi a fost reprimit recent în magistratură

Autor: Eduard Popescu

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuţie în cadrul şedinţei de miercuri eliberarea din funcţie, prin pensionare, a opt procurori, printre care şi George Bălan, fost vicepreşedinte CSM, achitat în 2015 într-un dosar în care DNA îl acuza de complicitate.

George Bălan a fost vicepreşedinte al CSM între 2011 şi 2012 şi procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în perioada 2002-2009. Bălan a demisionat din CSM în 2012, imediat după ce fusese trimis în judecată de către DNA pentru pretinse fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi de asociere pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

George Bălan a fost achitat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi la fond, şi la apel (în 2014, respectiv 2015), însă în vara acestui an a fost reprimit în magistratură, fiind numit la finalul lunii iunie 2019 procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa (judeţul Călăraşi).
 
Acum, George Bălan a solicitat eliberarea din funcţie, iar cererea sa de pensionare va fi analizată miercuri de Secţia pentru procurori din CSM alături de alte cinci cereri similare, aparţinând următorilor procurori:
 
- Mihai Gheorghe, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ;
- Octavian Lupescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ;
- Carmen Vişan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, delegată în funcţia de procuror şef la Serviciul resurse umane şi documentare din cadrul DNA;
- Violeta Trăistaru, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj;
- Ioan Daniel Suciu,  prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş.