14 nov 2019 - Stiri

UPDATE Şedinţă CSM: Pensionările a opt procurori, aprobate. Propunerile vor fi transmise preşedintelui ţării

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat azi solicitările a opt procurori privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, propunerile urmând a fi transmise preşedintelui Iohannis.

Cei opt procurori ale căror cereri de eliberare din funcţie, prin pensionare, au fost aprobate azi de CSM şi vor fi înaintate preşedintelui României, Klaus Iohannis, sunt: 

- Pompilia Stîrcu, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

- Liliana Zamfirescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş;

- Creola Neagu, procuror şef în cadrul DIICOT;

- Bogdan Alexandru Diaconescu, procuror în cadrul DIICOT;

- Florin Trăienuţ Roman,  procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gurahonţ;

- Orsolya Bokor-Toth, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna;

- Aurelia Danusia Boicean, procuror şef al Serviciului Teritorial Alba din cadrul DNA;

- Mihaela-Cristina Istrate, procuror în cadrul parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. 

Dintre aceştia, Bogdan Diaconescu a fost sancţionat disciplinar în aprilie 2017 de către CSM, cu diminuarea indemnizaţiei cu 20% timp de două luni, pentru savârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi n) din Legea nr. 303/2004, respectiv manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni. 

La rândul său, procurorul Florin Roman a fost reclamat în trecut la Inspecţia Judiciară de către un avocat, care a reclamat din partea magistratului un şir de invective şi expresii jignitoare la adresa sa, respectiv: <<...avocatul foloseşte clişee, expresii plictisitoare, specifice limbajului de lemn uzitat de către unii avocaţi care nu stăpânesc sau pur şi simplu nu cunosc instituţiile de Drept penal şi Drept procesual penal, dar care au ,,gura mare" cum se spune în popor (...) exprimarea în limbaj de lemn (...) încearcă sa mascheze lipsa de pregătire profesională0 în materie penală şi procesual penală, avocatul apeleaza la anumite ,,şmecherii dialectice">>.

Nu în ultimul rând, Aurelia Danusia Boicean este procuroarea care l-a albit pe preşedintele USR, Dan Barna. Boicean a semnat două ordonanţe de clasare - pe 2 aprilie 2018 şi pe 18 martie 2019 - în dosarul în care Barna era acuzat de deturnare de fonduri europene.