29 nov 2022 - Stiri

Criza fortei de munca obliga Germania sa reformeze sistemul de imigratie si legile privind cetatenia. Va fi introdus un sistem bazat pe puncte

Într-un nou efort de a atrage în ţară muncitori străini talentaţi, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că intenţionează să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia din Germania.

Luni, Scholz si-a reiterat sprijinul pentru planurile ministrului de interne, Nancy Faeser, de a revizui regulile pentru a facilita naturalizarea imigrantilor, pe care i-a laudat ca jucand un rol esential in reconstructia si consolidarea Germaniei. Cifrele privind naturalizarea in Germania stagneaza, fiind sub media UE.

In conditiile in care locurile de munca vacante sunt la un nivel record, 853.315 locuri de munca au fost raportate in 2022 pana in octombrie, potrivit datelor Statista, Berlinul cauta forta de munca inalt calificata din strainatate pentru a umple acest gol, noteaza .

Scholz a anuntat, in cadrul unui eveniment la Berlin, ca administratia sa va decide miercuri asupra "punctelor cheie" pentru reforma imigratiei. Cancelarul a spus ca va fi introdus un sistem "transparent si nebirocratic" bazat pe puncte, asa cum este de mult timp practicat in alte tari. De asemenea, va deveni mai usor pentru straini sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare profesionala.

Potrivit planurilor lui Faeser pentru reforma legii cetateniei, imigrantilor li se va permite sa aiba dubla cetatenie. In plus, acestia vor putea deveni germani naturalizati in cinci ani in loc de opt, potrivit unui proiect de 39 de pagini. In cazul "realizarilor speciale de integrare", cum ar fi munca voluntara sau competentele lingvistice exceptionale, naturalizarea va fi posibila dupa trei ani. Iar copiii nascuti in Germania din parinti straini vor putea deveni germani daca unul sau ambii parinti au avut resedinta oficiala in Germania timp de cinci ani, in loc de opt.

"Cei care locuiesc si muncesc aici in mod permanent ar trebui sa poata, de asemenea, sa voteze si sa fie alesi... cu toate drepturile si indatoririle care decurg din aceasta", a declarat Scholz luni. Cu toate acestea, el a avertizat ca exista limite in ceea ce priveste capacitatea tarii de a absorbi imigranti.

Nu toata lumea este de acord cu aceste planuri. Criticile vin atat din partea opozitiei, cat si din partea partenerului de coalitie al lui Scholz, FDP, favorabil mediului de afaceri. "Vanzarea cetateniei germane nu promoveaza integrarea", a declarat politicianul de opozitie Alexander Dobrindt, din partea CSU, formatiune de centru-dreapta.

Intre timp, secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, a declarat ca este prea devreme pentru o reforma de o asemenea anvergura.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne a reiterat luni ca proiectul de lege pentru reforma cetateniei este "ca si pregatit". Acesta va fi coordonat in cadrul guvernului "in urmatoarele zile" si va fi discutat de cabinet "in curand".

Raspunzand la criticile venite din partea partenerilor de coalitie ai guvernului, purtatorul de cuvant a declarat ca proiectul este "exact in conformitate" cu acordul de coalitie.

Sursa : www.mediafax.ro