02 dec 2019 - Stiri

Cristi Danileţ şi alţi 5 judecători, la judecată disciplinară

Autor: Eduard Popescu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta miercuri dosarele a 6 judecători, printre care şi Cristi Danileţ de la Judecătoria Cluj, căruia i se reproşează că a făcut afirmaţii ofensatoare, cu implicaţii politice la adresa unor instituţii şi persoane. În aceeaşi şedinţă va fi luat în discuţie şi dosarul Crinei Muntean, judecătoare la Tribunalul Bihor, cunoscută după ce, în ultimii ani, s-a alăturat demersurilor magistraţilor pentru apărarea justiţiei.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a publicat ordinea de zi pentru următoarea şedinţă, ce va avea loc miercuri, 4 decembrie 2019.

Astfel, vor fi dezbătute dosarele a şase judecători trimişi în judecată disciplinară de către Inspecţia Judiciară, printre care şi cel al lui Cristi Danileţ, judecător la Judecătoria Cluj, acuzat de săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, judecătorul Cristi Danileţ a acordat un interviu în care a făcut afirmaţii care au avut rolul de a ofensa persoane sau instituţii, afirmaţii cu implicaţii politice sau care afectează imparţialitatea judecătorilor. ,,S-a reţinut că judecătorul, în afara programului de serviciu, a acordat un interviu în cadrul căruia a formulat afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice sau care afecteaza imparţialitatea autorităţii judecătoresti", explica Inspecţia Judiciară în iulie 2019.  

Acum, acţiunea Inspecţiei Judiciare a ajuns pe masa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la raspunderea cunosctului judecător. De altfel, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM l-a mai sancţionat în trecut pe Danileţ cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 5%, pe o perioadă de două luni.

 
Pe lângă dosarul judecătorului de la Cluj, miercuri vor fi discutate dosarele a cinci judecători, printre care şi Crina Muntean,  judecătoare la Tribunalul Bihor, cunoscută după ce, în ultimii ani, s-a alăturat demersurilor magistraţilor pentru apărarea justiţiei. În cazul acesteia, Inspecţia Judiciară a început să o cerceteze disciplinar pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. De altfel, Muntean a mai fost judecată şi în alte cauze disciplinare. 
 
De asemenea, va fi discutat dosarul Danielei Marilena Stoica de la Judecătoria Brăila, suspendată de CSM din funcţie până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare care o vizează, respectiv: atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, personalul instanţei şi justiţiabili, utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoresti ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, când fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.
 
Tot miercuri vor fi dezbătute dosarele Elenei-Luminiţa Bărbulescu de la Judecătoria Piteşti, sancţionată disciplinar şi în trecut pentru tergiversarea dosarelor şi gravă neglijenţă, Mihaelei Lăzău de la Judecătoria Sânnicolau Mare, cercetată pentru săvârşirea a trei abateri disciplinare prevăzute în legislaţie şi Ruxandrei Grecu de la Curtea de Apel Bucureşti, cercetată pentru absenţele nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea instanţei.