10 mar 2020 - Stiri

Coronavirus: CSM adoptă mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului

Autor: Eduard Popescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, marţi, o serie de măsuri menite să reducă răspândirea, la nivel naţional, a virsului COVID-19. Astfel, la nivelul instanţelor vor fi fixate ore pentru fiecare cauză aflată pe rol, iar accesul justiţiabililor va fi permis numai la ora fixată pentru judecarea cauzei. La nivelul parchetelor, CSM recomandă suspendarea programului cu publicul.

"În vederea prevenirii răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2, ţinând seama de necesitatea unei abordări coordonate în privinţa acestei situaţii, care să asigure o implementare unitară a măsurilor de către toate instanţele şi parchetele din România, având în vedere şi măsurile instituite de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă constituit la nivelul Guvernului României", scrie în comunicatul emis cu puţin timp în urmă de CSM.

Secţia pentru judecători a adoptat Hotărârea nr. 191 prin care au fost stabilite, cu caracter de recomandare, o serie de măsuri de organizare a activităţii instanţelor şi care poate fi consultată mai jos. 

La rândul său, Secţia pentru procurori a emis o circulară către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi parchetele de pe lângă curţile de apel, cuprinzând recomandări aplicabile la nivelul unităţilor de parchet.

Printre altele, Secţia pentru procurori, condusă de vicepreşedintele CSM, Tatiana Toader, recomandă: 

- suspendarea temporară a programului nemijlocit cu publicul, urmând ca activitatea de primire de sesizări, de cereri, memorii să fie asigurată prin mijloace alternative;

- suspendarea programului de audienţe organizat de către conducătorii unităţilor de parchet;

- adaptarea prorgamului de lucru al procurorilor;

- evitarea participării la activităţi de formare profesională, deplasări interne şi externe;

- luarea unor măsuri suplimentare de igienizare.

Circulară poate fi consultată, integral, aici