18 nov 2023 - Stiri

Concediul 2023: Ce se intampla cu zilele de concediu neluate pana la sfarsitul anului. Iata ce spune legea

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Angajatii care nu si-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihna in 2022 pot solicita angajatorului sa le acorde pana la jumatatea anului 2024. Cele din 2023 pot fi luate pana la 30 iunie 2025.

Ce prevede Codul muncii pentru angajati, in ceea ce priveste concediile de odihna:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihna (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihna (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. (2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. (3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate in anul 2022 se pot lua pana la data de 30 iunie 2024.

Sursa : www.mediafax.ro