25 nov 2021 - Stiri

COMENTARIU Marius Oprea / Avem un guvern. Cum procedam?

În sfîrşit, l-am văzut şi pe Klaus Iohannis. Dacă ieri a lipsit de la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată în avans Zilei Naţionale (că deh, trebuiau să prindă şi parlamentarii ”minivacanţa” stabilită pentru această ocazie), azi n-a avut încotro şi a fost la seviciu. Cu siguranţă că, dacă s-ar fi putut rezolva depunerea jurămîntului pe skype ori zoom, ar fi preferat-o. A cuvîntat scurt, concis, repetînd aproximativ ce a spus generalul Ciucă, în Parlament. Avem un guvern, criza politică a luat sfîrşit. Dar, cum procedăm?

Situatia in care tara a fost lasata de "reformatorul" reformat Citu e jalnica. Acesta a luat la ultima rectificare bugetara bani de la Ministerul Muncii pentru o mita electorala, care intr-o tara normala ar fi fost cercetara de procuri, incepind de a doua zi. A platit din "fondul de rezerva al primului ministru" cei trei miliarde transferati de la pensiile de stat la primarii liberali, care l-au sustinut sa cistige puterea in PNL. O putere care acum nu-i mai foloseste la nimic, dar gaura a ramas.

Si nu e numai asta: acum se vorbeste de alte gauri, si-n alte zone ale bugetului, care trebuie umplute urgent, de circa 7 miliarde de lei. Un miliard si jumatate de euro, "sifonati" cumva. Pierduti pe drum. Bani care trebuie recuperati prin a-i lua, de pe unde se mai gaseste. Pe unde au mai ramas, necheltuiti. Numai ca nu va ajunge, ceea ce a ramas. La investitii si fonduri europene, cit si la transporturi au ramas necheltuiti cam un miliard de lei. E prea putin. Asa incit, in opinia mea, vom asista la o "rectificare bugetara" bazata, din nou, pe imprumuturi externe, facute cumva, cit mai departe de ochii nostri. Cam inca doua miliarde de euro, care se vor adauga celor opt, luate si risipite de Citu, in zece luni - nimeni nu stie pe ce.

Problema noului guvern e ca mosteneste un faliment generalizat, lasat de Florin Citu, care n-a facut altceva decit favoruri pe banii statului, pentru viitorul lui politic. Un faliment pe care nici macar nu-l pot declara, pentru ca nu intra in logica politica - la guvernare e chiar partidul condus de fostul premier, care a dat si noul prim-ministru. Nu mai merge sa dai cu pietre, in ce a fost inainte. Si problema e ca din mult-laudatul PNRR nu se pot plati nici pensii, nici salarii, nici gaz. Bani n-au venit de la Bruxelles, pentru ca nu exista inca niciun proiect.

Si nu e numai gaura din pensii: se mai adauga la ea si problema stocurilor de gaze naturale, a acoperirii plafonarii preturilor la energie si a punerii in aplicare a Legii consumatorului vulnerabil. La inceputul lunii septembrie, Vasile Carstea, directorul general al Depogaz, cea mai mare companie din tara de depozitare a gazelor naturale, afirma ca stam bine: "pina acum avem inmagazinate 1,7 miliarde mc de gaze naturale" si, spunea el, vor ajunge la 2 miliarde. Dar n-au mai ajuns: din cauza politicii Gazprom, care a inchis iar robinetul, din cauza scumpirilor si din cauza interventiei Parlamentului, care prin cele doua legi, de plafonare a tarifelor si a "consumatorului vulnerabil", a "pasat" problema limitarii tarifelor la firmele de livrare a gazelor, care se tem ca statul nu le va da banii din compensarea preturilor, la timp. Mai ales ca Guvernul n-a facut nimic: nu s-au stabilit nici macar normele de aplicare ale celor doua legi. Asa ca e un blocaj general, in privinta stocurilor de energie.

Nu sint bani, dar prostie avem destula. Se stie, statul e cel mai rau platnic, iar statul roman e cel mai rau din toate - la noi, s-au si facut citeva dosare penale unor demnitari, care au luat mita numai ca sa plateasca banii la timp, pentru contracte de lucrari efectuale. Asa ca, desi Virgil Popescu, ministrul Energiei da declaratii linistitoare intr-una, ca totul e in regula si merge uns, nimeni nu s-a mai agajat sa cumpere gaz, mai ales ca preturile au crescut intr-una. Nimeni nu risca, sa "crediteze" de fapt mascat statul. Firmele furnizoare s-au oprit, ori s-au retras de tot de pe piata, criza a continuat. In timp ce la Ministerul Energiei si in toata Romania s-a ars gazul, pina la reducerea drastica a stocului: din date facute publice azi, mai exista depozitati in Romania circa 500 milioane de metri cubi de gaz. E mai mult decit putin - cu ingaduinta, daca vremea tine cu noi, ne ajunge pina-n sarbatori. Poate nici atit. Si pentru refacerea stocurilor de iarna, alti bani, alta distractie. In plus, trebuie construit de la zero circuitul financiar al compensarilor, intre stat si furnizorii de energie. Il vedeti pe Virgil Popescu, omul lui Iohannis, in stare de asa ceva?

Intrebarea esentiala e cum se va descurca generalul Ciuca, mai degraba deprins cu comenzi de asalt si incercuire a inamicului, decit cu a innoda ce-a deznodat Citu, adica baierile guvernului, de unde a luat tot. Acum, noul executiv scutura sacul gol si, in curind, ne vor anunta ca e gol. Dar mai cu jumatate de gura - e pentru prima oara in istoria guvernelor din Romania, cind nu mai pot cinta aria "dezastruoasei mosteniri".

Mai e si pandemia... cite nu mai sint! "Avem un guvern. Cum procedam?", pare a se intreba primul ministru. Pentru generalul Nicolae Ciuca, tara e un cimp strategic, pentru care nu are manual.

Sursa : www.mediafax.ro