17 iul 2020 - Stiri

COMENTARIU Adrian Onciu: Legea pandemiei, promulgata prin fake-news, santaj, linsaj mediadic si blat PSD-PNL-Iohannis

Preşedintele Iohannis şi guvernul Orban şi-au dorit cu ardoare un instrument puternic care să înlocuiască starea de urgenţă, dar să sune mult mai plăcut în urechile cetăţeanului simplu, nesofisticat. Legea carantinei ar fi trecut prin Parlament ca prin brânză, cu viteza luminii, dacă o anumită aripă din PSD nu s-ar fi sesizat după votul ruşinos de superficial din Camera Deputaţilor.

Ca sa impace si capra si varza (adica si pe Iohannis, si pe liderii PSD care l-au tras de maneca), Marcel Ciolacu s-a scuturat rapid (dupa ce Arafat l-a facut pres in Camera Deputatilor) si a clamat, de ochii electoratului, ca se va opune cu vehementa tavalugului prezidential bine propulsat de masinaria de propaganda mass-media.

Ca atare, l-a sunat pe Iohannis sa-si ceara scuze ca va trebui sa intervina putin pe proiectul de lege, astfel incat sa reiasa ca si PSD a pus umarul (alaturi de PNL) cu scopul de a-i salva pe romanii amenintati de Apocalipsa. In final, cu destule modificari menite sa dea impresia unei griji exagerate pentru apararea drepturilor omului, senatorii au votat proiectul cu larga majoritate. Nici nu se putea altfel, din moment ce omul cu coasa si alegerile locale ne pandesc la cotitura.

Dupa declansarea pandemiei, spiritul critic al jurnalistilor la adresa Puterii s-a atrofiat la maxim o data cu pomana lui Orban de 40 de milioane de euro. Tocirea subita a condeielor s-a produs inclusiv din pricina puternicului curent anti-PSD sesizabil in redactiile presei mainstream si la nivelul sutelor de ONG-uri dirijate de tovarasii cu simpatii sorosiste.

Chiar si in conditiile astea, pentru a evita surprizele ordinul pe unitate a fost clar: ridiculizati orice manifestatii impotriva legii, legati-le de interesele rusesti in zona, vanati-i pe liderii de opinie care se raliaza miscarii, omorati din fasa fiecare incercare de compromitere a proiectului guvernamental. Cazul Garcea - Piata Victoriei a fost un exemplu elocvent de linsare mediatica, dar nici pe departe singurul.

In final Raed Arafat nu si-a ascuns satisfactia atingerii obiectivului, chiar cu pretul unor amenintari cu moartea. Victimizarea ieftina face parte din arsenalul propagandistic binecunoscut.

Ceea ce a starnit proteste din partea unei parti a populatiei a fost, printre altele, prevederea legata de internarea fortata a asimptomaticilor timp de 48 de ore, cu posibilitatea prelungirii termenului de spitalizare. La audierile din cadrul Comisiei Juridice ministrul Nelu Tataru s-a balbait cand senatorul Cazanciuc l-a intrebat despre cum procedeaza alte tari din UE: "Nu stiu exact. Trebuie sa ma interesez". Nu la fel de evaziv a fost Raed Arafat, in cadrul aceleiasi comisii: "Studiul Universitatii Yale din New York arata ca peste 50% din infectiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici".

Aiurea, un fake-news cat casa! Dar cine sa-l contrazica pe secretarul de stat? ONG-urile lui Soros specializate doar in lupta anticoruptie si promovarea LGBT? Presa cumparata? Senatorii cu probleme de analfabetism functional? In realitate studiul Universitatii Yale spune negru pe alb ca 48% din infectiile cu Covid sunt transmise de presimptomatici (cei aflati in perioada dintre contactul infectios si debutul simptomelor) si doar 3,4% de asimptomatici (cei care nu dezvolta absolut nici un simptom). Gasiti aici rezultatele studiului in original: .

Asadar, o minciuna sfruntata si o serie de balbaieli specifice elevilor repetenti au fost argumente arhisuficiente pentru ca senatorii sa accepte varianta guvernamentala legata de asimptomatici, nemaiintalnita in UE si care lasa loc suficient unor grave abuzuri. Si apropo de abuzuri, legea "limiteaza temporar" urmatoarele drepturi fundamentale pe perioada izolarii pacientului:

o comunicarea cu orice autoritate, cu apartinatori, cu reprezentantul legal ori cu avocatul; o accesul la corespondenta personala si utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare; o dreptul la vot, daca nu se afla intr-o situatie de restrangere a drepturilor cetatenesti; o exercitarea libera a credintei religioase.

Daca nici aceste prevederi ale legii nu reprezinta niste abuzuri, inseamna ca ori Pamantul este plat, ori Klaus Iohannis a cantat manele in Biserica Sfanta Treime din Sibiu, cu prilejul slujbei de Inviere.

Cert este ca Ludovic Orban a simplificat lucrurile. I-a impartit pe romani in buni si rai. Pe primii ii cunoasteti. Aproba aprioric orice initiativa guvernamentala, oricat de absurda si abuziva ar parea, cat timp Orban nu-i loveste direct la buzunar. Pe ultimii i-ati aflat din presa: conspirationisti, negationisti, pro-rusi, simpatizanti PSD, turnatori la Securitate - in orice caz, scursuri ale societatii. Intre cele doua categorii Iohannis si Orban vor sa ne faca sa credem ca s-a creat un vid. Ca nu mai exista cetateni responsabili, cu capul pe umeri si spirit critic, atenti la derapajele Puterii.

Daca-i intrebi pe liberali de ce multi romani si-au pierdut increderea in capacitatea guvernului de a lupta cu pandemia or sa ridice din umeri. O sa arate spre categoria cetatenilor "rai". O sa uite subit de sirul de gafe impardonabile care au condus la contestarea vehementa a gastii aflate la Putere: afacerea sparanghelul, petrecerea de la Palatul Victoria, bairamul lui Rares Bogdan, sedinta fara masca a liberalilor ieseni, fake-news-urile lui Iohannis si Arafat, cenzurarea si manipularea informatiilor trimise de Grupul de Comunicare Strategica, impunerea prin orice mijloace a unei legi cu grave lacune in ce priveste protejarea drepturilor omului, cumpararea mass-media si folosirea ei ca bata in lupta cu adversarii incomozi s.a.m.d.

Polarizarea societatii este fara precedent. Lupta anti-coruptie s-a transformat peste noapte in lupta cu infractorii care contesta masurile guvernamentale. Puterea a gasit dusmanul responsabil de esecul previzibil in razboiul cu pandemia.

Intorcandu-ne la legea carantinei, un ultim cuvant l-ar putea avea Curtea Constitutionala. Cu conditia ca mult-hulitul Avocat al Poporului sa ignore amenintarile de orice fel si sa tina locul ONG-urilor la fel de tacute ca presedintele Iohannis la negocierile despre impartirea banilor europeni.

Sursa : www.mediafax.ro