20 aug 2019 - Stiri

Ciolacu, despre sesiunea Camerei Deputatilor: Legea transportului de persoane, de competenta Senatului

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a convocat o şedinţă a BP al Camerei Deputaţilor pentru luni, 26 august, pentru a stabili programul de lucru al sesiunii extraordinare. Acesta spune că legea de modificare a regimului transportului de persoane este de competenţa Senatului.

"Avand in vedere depunerea cererii de intrunire a Camerei Deputatilor in sesiune extraordinara, in intervalul 26-30 august 2019, am decis convocarea sedintei Biroului Permanent al Camerei pentru luni, 26 august, de la ora 12.30, in vederea stabilirii proiectului programului de lucru in aceasta perioada. De asemenea, sedinta de plen a Camerei Deputatilor va avea loc incepand cu ora 14.00, pentru aprobarea ordinii de zi si a programului sesiunii extraordinare", arata un comunicat al biroului presedintelui Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu.

Presedintele Camerei sustine ca solicitarea Opozitiei de a include pe ordinea de zi legea de aprobare a OUG care modifica unele acte normative privind regimul transportului de persoane nu se sustine, deoarece este de competenta Senatului.

"Pe de alta parte, le sugerez colegilor din opozitie ca, din respect pentru cetateni si pentru aceasta institutie, sa isi faca mai bine temele atunci cand inainteaza astfel de propuneri. Ar fi cea mai buna cale pentru a preintampina anumite situatii jenante asa cum sunt, din pacate, cele din aceasta adresa in care solicita dezbaterea in sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor a unui proiect de lege care este de competenta Senatului ca prima camera sesizata (L 333/2019)", conform sursei.

De asemenea, referitor la proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei si gratierii, Ciolacu transmite ca termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adica in prima saptamana a sesiunii ordinare a Camerei. Social-democratul isi doreste ca la orice dezbatere cu privire la justitie sa fie prezente in mod obligatoriu institutiile implicate, asociatiile magistratilor si societatea civila.

In ceea ce priveste abrogarea in totalitate a OUG 114, ceruta de partidele din Opozitie, Ciolacu mentioneaza ca acest lucru ar avea "un impact social extrem de negativ pentru milioane de romani".

"Astfel, reprezentantii partidelor de opozitie ar trebui sa clarifice pana la inceputul sesiunii extraordinare daca sunt de acord sa nu mai creasca pensiile de la 1 septembrie, daca vor sa fie taiate salariile din constructii la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, daca vor sa dea frau liber cresterilor de preturi la gaze naturale si energie electrica pentru populatie sau daca vor ca peste un milion de romani carora le-a fost restituita taxa auto sa fie nevoiti sa o inapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114", conform comunicarii.

In legatura cu abrogarea legii recursului compensatoriu, Ciolacu precizeaza ca acesta a fost un proiect initiat de fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, in timpul guvernului Ciolos, ca urmare a angajamentelor statului roman de rezolvare a problemelor conditiilor din penitenciare care au facut obiectul unor condamnari repetate la CEDO.

"Am incredere ca membrii opozitiei vor analiza cu seriozitate toate aceste aspecte, vor renunta la calculele politice personale si vor da dovada de responsabilitate, astfel incat in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare sa avem o dezbatere consistenta cu rezultate concrete in beneficiul romanilor", conchide mesajul sau presedintele Camerei Deputatilor.

Anterior, vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a declarat pentru MEDIAFAX ca este posibil ca luni sa aiba loc o sedinta a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, in vederea aprobarii convocarii sesiunii extraordinare a Camerei solicitate de Opozitie.

118 deputati PNL,USR, PMP, si Pro Romania, au depus astazi solicitare in scris pentru sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor. In cererea adresata Camerei Deputatilor se specifica includerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare abrogarea legii amnistiei si gratierii, abrogarea OUG 114, precum si respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 51/2019 care modifica aspecte din domeniul transportului de persoane.

Sursa : www.mediafax.ro