15 ian 2020 - Stiri

Şefia Parchetului General: Cine sunt ultimii patru procurori ce susţin interviuri pentru funcţia de procuror general

Autor: Eduard Popescu

Pompiliu Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu (foto), Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu sunt ultimii patru procurori ce susţin, miercuri, la Ministerul Justiţiei, interviurile pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Primul procuror audiat marţi a fost Pompiliu Marian Drilea-Marga, procuror DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov, şi lector la Universitatea Transilvania din Braşov. Potrivit CV-ului de pe pagina instituţiei, acesta are drept interese de cercetare drept penal, drept procesual penal şi criminalitatea informatică. În prezent, Marian Drilea a mai candidat în trecut pentru şefia Parchetului General, iar în prezent instrumentează dosarul Ayahuasca, în care implicat e şi Gelu Oltean, fost şef al serviciului secret al Ministerului de Interne - detalii suplimentare, aici

Daniel Horodniceanu, procuror la DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, este al doilea candidat audiat marţi de comisia din care face parte şi Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. Horodniceau s-a înscris, totodată, şi la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, funcţie pentru care va fi audiat vineri după-amiaza. De altfel, acesta a mai deţinut funcţia de şef al DIICOT, fiind respins de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader pentru un al doilea mandat. La ultima procedură de selecţie a unei conduceri pentru această funcţie, Horodniceanu a pierdut concursul, acesta fiind câştigat de Felix Bănilă. Postul a rămas, însă, vacant după demisia lui Bănilă în contextul scandalului în cazul Caracal. Totodată, magistratul a mai candidat şi pentru funcţia de procuror european. 

Sorin Vasilache este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi este programat să susţină interviul la ora 13:30. 

Răzvan Horaţiu Radu este, la rândul său, unul dintre cei ce doresc să conducă PÎCCJ, acesta fiind delegat, din iunie 2019, de Consiliul Superior al Magistraturii în funcţia de adjunct al procurorului general. În perioada iulie 2018-iunie 2019, acesta a reprezentat Ministerul Public la şedinţele de judecată de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Radu a fost şi procuror detaşat în funcţia de Subsecretar de Stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie (CJUE) şi Tribunalul Uniunii Europene. Soţia sa, judecătoarea Cristina Rotaru Radu, este director al Institutului Naţional al Magistraturii (INM). 

Cei patru sunt audiaţi miercuri de o comisie condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, comisie din care mai fac parte următorii: procurorul Remus Damian Budai (desemnat de sectia de procurori a CSM), judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM), psihologul Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE). Din partea Ministerului Justiţiei fac parte din Comisie, pe lângă Cătălin Predoiu, următorii: Lidia Barac, Secretar de Stat, şi avocatul Stefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate marţi, 21 ianuarie. 

Din acest articol puteţi afla şi ce averi au procurorii ce candidează pentru şefia Parchetului General.