15 ian 2020 - Stiri

Cine este Răzvan Horaţiu Radu, unul dintre favoriţii la şefia Parchetului General. Traseu profesional interesant şi o avere peste a celorlalţi candidaţi

Autor: Eduard Popescu

Procurorul Răzvan Horaţiu Radu, candidat la şefia Parchetului General, ultimul candidat ce va apărea miercuri în faţa Comisiei de audiere la Ministerul Justiţiei, este considerat unul dintre favoriţii pentru ocuparea funcţiei de procuror general. Dintre toţi cei opt candidaţi, acesta ar avea cea mai mare avere, dar şi un parcurs profesional interesant, fiind detaşat de-a lungul anilor ca agent al României la CEDO şi Curtea de Justiţie a UE.

Răzvan Horaţiu Radu este, din iunie 2019, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii în funcţia de adjunct al procurorului general. În perioada iulie 2018-iunie 2019, acesta a reprezentat Ministerul Public la şedinţele de judecată de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Radu a fost şi procuror detaşat în funcţia de Subsecretar de Stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie (CJUE) şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Procurorul este, printre altele, absolvent al Academiei Diplomatice din cadrul Ministerul de Externe. Fără a instrumenta de-a lungul anilor dosare penale celebre, Răzvan Horaţiu Radu şi-a început activitatea de procuror în 2003, ca stagiar, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman. Ulterior, a trecut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, de unde a promovat, în iulie 2004, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit CV-ului său, Radu a fost detaşat în funcţia de funcţia de subsecretar de stat - Agent Guvernamental pentru CEDO, în perioada august 2007 - februarie 2011, pentru ca din martie 2011 să fie detaşat ca Agent Guvernanamental pentru CJUE. În 2018, Radu a fost demis din funcţie de premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă, după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea şi cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov.

În iulie 2018, procurorul a revenit în magistratură, de data aceasta la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Judiciară, unde s-a ocupat de reprezentarea Ministerului Public la şedinţele de judecată de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte. În iunie 2019, Radu a fost delegat de CSM în funcţia de adjunct al Procurorului General al României. 

Familia Radu, venituri lunare de peste 12.000 de euro. Soţia este directorul INM

Potrivit ultimei declaraţii de avere, disponibilă pe site-ul CSM, procurorul Radu a obţinut în anul fiscal 2018, din salarii, venituri în cuantum de 351.464 de lei, cumulând remuneraţiile de la PÎCCJ cu cele de la Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea Cuza din Iaşi, unde este cadru didactic. În plus, Radu a obţinut venituri din activităţi independente, astfel: aproximativ 10.000 de euro primiţi de la Consiliul Europei (diurne, cheltuieli de transport etc) şi 2.800 de lei de la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor. 

Răzvan Horaţiu Radu conduce un BMW X3 din 2013 şi deţine, împreună cu soţia sa, Cristina Rotaru Radu, judecător la instanţa supremă şi director al Insitutului Naţional al Magistraturii (INM), două apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 139 mp, respectiv 58 mp, o casă de 262 mp în Voluntari, precum şi o casă şi un teren intravilan în judeţul Bacău. Pentru unul dintre apartamente, cei doi soţi au încasat într-un an, din chirie, 16.920 de lei. De asemenea, cei doi deţin ceasuri şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro şi au contractat două credite, unul de 50.000 de euro şi un altul de 375.000 de lei. 

Cumulat cu veniturile soţiei (aproape 340.000 de lei, obţinuţi din salarii, activitate didactică şi drepturi de autor), veniturile celor doi soţi au depăşit, în anul 2018, suma de 709.000 de lei, ceea ce înseamnă un venit de aproape 13.000 de euro lună de lună

Practic, dintre candidaţii la şefia PÎCCJ, Radu a obţinut celei mai mari venituri pe parcursul unui an fiscal. Averile tuturor celor opt candidaţi pot fi consultate aici