03 feb 2020 - Stiri

Cine este Cătălin Ranco Piţu, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei parchetelor militare

Autor: Eduard Popescu

Cătălin Ranco Piţu este propunerea ministrului Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), funcţie ocupată până de curând de Gheorghe Cosneanu.

Cătălin Ranco Piţu este în prezent şeful Biroului de urmărire penală din Serviciul de urmărire penală şi judiciar al Secţiei parchetelor militare din PICCJ, fiind procurorul militar care a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei, intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, în care au fost trimişi în judecată inculpaţii Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României şi generalul (rtr.) Rus Iosif, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

La final de 2019,  Piţu le-a cerut procurorilor CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător PÎCCJ, bazându-şi solicitarea pe faptul că a activat în PÎCCJ. Secţia pentru procurori a CSM l-a refuzat pe procurorul militar, subliniind că acesta are doar grad de parchet de pe lângă tribunal. În plus, procurorii CSM au arătat că procurorii care îşi încetează mandatul de conducere revin la parchetele de unde provin sau la alt parchet, unde au dreptul să funcţioneze.

Din acest articol aflaţi şi care sunt celelalte nominalizări pentru funcţiie de conducere vacante de la Parchetul General, DNA şi DIICOT.