26 nov 2021 - Stiri

China recomanda noului guvern al Germaniei sa evite ingerintele in afacerile interne chineze

Administraţia de la Beijing a avertizat, joi, noua coaliţie guvernamentală din Germania, condusă de viitorul cancelar Olaf Scholz, să evite ingerinţele în afacerile interne ale Chinei, în principal susţinerea politicilor separatiste din Taiwan şi Hong Kong, conform agenţiei Bloomberg.

"Fostele administratii din Germania au sustinut politica <>, iar noi speram ca noua Administratie de la Berlin va mentine aceasta linie politica, va respecta interesele centrale ale Chinei si va garanta baza politica a relatiilor bilaterale", a declarat joi Zhao Lijian, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.

"As vrea sa subliniez ca problemele referitoare la Taiwan, Marea Chinei de Sud, Hong Kong si Xinjiang sunt afaceri interne ale Chinei", a continuat Zhao Lijian, indemnand viitorul Cabinet german sa colaboreze cu Beijingul pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale si sa se concentreze pe "cooperarea practica, nu pe opusul acesteia".

Noua coalitie politica din Germania, formata de Partidul Social-Democrat (SPD), Alianta '90/Verzi si Partidul Liber-Democrat (FDP), a semnalat in programul de guvernare, prezentat miercuri, ca va cere Chinei sa respecte drepturile omului si sa flexibilizeze abordarea fata de Hong Kong, anuntand intentia de a sustine integrarea Taiwanului in organizatii internationale, desi China are oficial suveranitate asupra acestui teritoriu separatist.

De asemenea, noua coalitie de la Berlin, care formeaza Guvernul viitorului cancelar Olaf Scholz, intentioneaza sa intensifice relatiile Germaniei cu Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelanda si India, in cadrul orientarii strategice spre zona Indo-Pacifica. Este vorba de o schimbare a pozitiei politice fata de China, dupa ce Guvernul Angela Merkel a mentinut o abordare favorabila dialogului si cooperarii in relatia cu Beijingul.

"Schimbarea tonului este frapanta, dar este o adaptare la realitate foarte necesara", crede Janka Oertel, directorul Programului pentru Asia al filialei germane a Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR).

Sursa : www.mediafax.ro