14 ian 2020 - Stiri

Ce majoritate are PNL în Parlament ca să treacă proiectul cu eliminarea pensiilor speciale

Proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale întruneşte numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în Camera Deputaţilor. Din articol aflaţi care sunt partidele parlamentare care susţin cele două iniţiative legislative şi pe câte voturi se bazează.

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a anuntat, marti, ca va convoca o sesiune extraordinara pentru eliminarea pensiilor speciale, in contextul in care PNL a afirmat ca nu pot fi dublate alocatiile de stat, din cauza impactului bugetar al acestor pensii. Liderul PSD a anuntat inca de joi ca partidul pe care il conduce o sa voteze eliminarea pensiilor specaile, cu exceptia celor de serviciu ale militarilor.

Proiectul PNL are in vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii printre care: deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, functionari publici parlamentari, functionari publici cu statut special, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Curtii Constitutionale. Indemnizatiile speciale nu au fost eliminate in cazul militarilor si politistilor.

La ora actuala, potrivit datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputatilor, configuratia acesteia arata astfel: 129 de deputati PSD, 72 PNL, 27 de la Pro Romania, 27 de deputati USR, 21 UDMR, 15 ALDE, 13 PMP, 17 deputati din grupul minoritatilor si 7 deputati neafiliati.

In cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor si din comisiile de specialitate, proiectul de lege a fost amendat insa nu a fost inclus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor din 18 decembrie 2019.

Avand in vedere ca atat PMP cat si USR s-au declarat in favoarea eliminarii pensiilor speciale, exista majoritatea necesara in Camera Deputatilor pentru eliminarea pensiilor speciale. Numarul deputatilor PNL, PSD, USR si PMP este 228.

Sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor va fi convocata in ultima saptamana din luna ianuarie.

Sursa : www.mediafax.ro