14 ian 2020 - Stiri

Ce a răspuns Gabriela Scutea, candidat la şefia Parchetului General, despre SIIJ

Autor: Eduard Popescu

Gabriela Scutea a fost cel de-al treilea procuror audiat marţi la Ministerul Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe parcursul interviului, aceasta a fost întrebată cum ar interveni în cazul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în cazul în care ar câştiga şefia Parchetului General. "Până la eventuala încetare, SIIJ trebuie să asigure dreptul la acces la justiţie", a spus Scutea.

Gabriela Scutea, cea care este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi care a fost, totodată, adjunct al Laurei Kovesi pe vremea când aceasta era procuror general, a amintit despre multitudinea de infracţiuni pe care procurorii SIIJ trebuie să le dezbată. 

"E adevărat că acei procurori (din SIIJ), nu ştiu cifra exactă, au foarte multe dosare. Aşa s-a făcut competenţa, nu am ce să comentez, dar o posibilă cauză şi care mă preocupă este că sunt pe o plajă foarte largă de infracţiuni, de la abuzurile în serviciu pe care le reclamă justiţiabilii nemulţumiţ de activitate, şi vreau să fac aici o precizare, bună pentru public, nu pentru dvs profesioniştii - când un cetăţean face o plângere împotriva unui complet de apel sau de recurs, din start face împotriva a trei judecători", a explicat Scutea. 

"Astfel, ceea ce se discută că 6.000 de judecători au fost cercetaţi de DNA sau celelalte parchete, asta împărţim odată la trei, împărţim la câte niveluri de jurisdicţii a parcurs un dosar. Ar trebui să ne preocupe câte persoane vătămăte au făcut plângeri împotriva judecătorilor. Procuror e numai unul pe anchetă şi eventual şeful său", a continuat cea care, în timpul mandatului lui Tudorel Toader, a candidat şi la şefia DNA. 

"La SIIJ, aşadar, trebuie văzut care sunt dosarele venite de la DNA sau din DIICOT, unde în abstract se înţelege că e o gravitate mare a faptelor şi cât se lucrează în ele. Sunt conştientă de prevederea legală că procurorul ierarhic superior în sensul legii pentru SIIJ este doar procurorul şef al acestei secţii, dar ea este numai o secţie şi soluţia legislativă mie mi se pare oricum improprie, să dai unui şef de secţie competenţă să emită ordin pentru detaşarea unei persoane. Detaşarea, până la urmă, antrenează capacitatea de persoană juridică a unei instituţii. Or, persoana juridică e reprezentată numai de Ministerul Public şi, eventual, de MAI, cel care dă detaşarea. Salarizarea celui detaşat în SIIJ va fi făcută tot de Ministerul Public. (...)Deci, să delege în poliţiile din teritoriu, căci nu avem ce face, să delege în IGPR efectuarea de acte", a mai spus procuroarea. 

Ca o concluzie, Gabriela Scutea a spus că SIIJ trebuie să existe, atât timp cât există consacrare legislativă, iar "până la eventuale măsuri legislative de încetarea a activităţii, funcţionarea SIIJ trebuie să asigure dreptul la acces la justiţie şi toate drepturile procedurale ale cetăţenilor".

Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea şi Laura Oprean sunt cei patru procurori ce au susţinut marţi interviurile la Ministerul Justiţiei, alţi patru fiind programaţi mâine, respectiv Daniel Horodniceanu, Horaţiu Radu, Marian Drilea şi Sorin Vasilache. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate peste o săptămână.